Każdy z nas jest w stanie skojarzyć beta-karoten z takimi korzyściami dla organizmu jak poprawa wyglądu cery czy polepszenie się wzroku. Jest to oczywiście prawda, gdyż zawarte w nim witaminy sprzyjają regeneracji tkanek. Jednak faktem jest również, to, że beta-karoten posiada o wiele więcej pożytecznych dla nas właściwości, jak chociażby znaczna poprawa odporności. Czym tak w zasadzie jest beta-karoten? Inaczej związek ten jest nazywany prowitaminą A, ze względu na to, że to właśnie z beta-karotenu człowiek jest w stanie wytwarzać witaminę A. Beta-karoten należy do karotenoidów, czyli grupy składników występujących w barwnikach roślinnych. Dlatego beta-karoten występuje przede wszystkim w warzywach i owocach posiadających bardzo intensywny kolor czerwony, pomarańczowy lub zielony. Jak działa beta-karoten? Jest to jeden z nielicznych składników, którego odpowiednia ilość w ciele jest widoczna na pierwszy rzut oka. Optymalna ilość beta-karotenu objawia się zadbaną cerą oraz podkreśleniem opalenizny. Dzieje się tak, ponieważ głównym miejscem przechowywania beta-karotenu w naszym ciele jest właśnie skóra. Beta-karoten jest w stanie chronić naszą skórę przed poparzeniami oraz pojawianiem się plam i przebarwień. Jeżeli chodzi o działanie wewnątrz naszego ciała, to należy wspomnieć o korzystnym wpływie całej grupy karotenoidów na polepszenie pracy białych krwinek. Do tego karotenoidy posiadają właściwości uaktywniania pracy grasicy, gruczołu odpowiedzialnego za produkcję limfocytów rozpoznających obce dla organizmu patogeny. Niedobór beta-karotenu może skutkować problemami ze wzrokiem: występowaniem kurzej ślepoty oraz ogólnym pogorszeniem się jakości widzenia. Naukowcy przypuszczają, że beta-karoten posiada właściwości antynowotworowe, w tym szczególnie jeśli chodzi o raka przełyku, krtani oraz płuc. Gdzie znajdziemy beta-karoten? Za symbol dużej ilości beta-karotenu jest uznawana oczywiście marchewka. Jeżeli chcemy przyswoić sobie dużą ilość beta-karotenu, to najbardziej skoncentrowanym preparatem będzie picie soku z marchwi, najlepiej świeżego. Inne znaczące źródła to bataty, pomidory, brokuły oraz pestki dyni. Z ilością beta-karotenu możemy dość łatwo przesadzić – nigdy nie znamy jego dokładnej ilości w danych produktach. Nadmiar tego składnika powoduje, że nasza skóra przybierze nieatrakcyjny żółtawy odcień. Chcąc kontrolować ilość beta-karotenu dostarczanego do organizmu, warto skorzystać z suplementacji. Może to być na przykład preparat Beta-Carotene Star, który najlepiej spożywać w trakcie posiłków, aby beta-karoten mógł lepiej się wchłonąć.