Wśród czynników wywołujących alergię, wyróżnić można dwa główne. Pierwszym z nich jest genetyczne dziedziczenie predyspozycji do alergii na dany składnik pożywienia, czy czynnik zewnętrzny. Innym rodzajem jest natomiast element środowiskowy, czyli narażenie na działanie określonej substancji, zanieczyszczenie powietrza, choroby zakaźne czy pokarmy o działaniu alergizującym. To jednak, czy czynniki te rzeczywiście wywołają objaw alergiczny, zależy od wrażliwości organizmu, a dokładniej od poziomu przeciwciał z grupy IgE, które muszą pozostać w pewnym zakresie, aby nie doszło do aktywacji komórek odpornościowych. Podczas pierwszego kontaktu z alergenem, działają głównie limfocyty pamięci, które rozpoznają go i przekazują informację do komórek działających, czyli limfocytów B, odpowiedzialnych za wytwarzanie przeciwciał IgE, przyczepiających się do komórek neutralizujących antygen. Każdy kolejny kontakt z antygenem powoduje, że komórek tych powstaje bardzo dużo i wytwarzają one nadmiar histaminy, będącej substancją ochronną, co jest nieadekwatne do rzeczywistej potrzeby uwalniania. W efekcie powstają nieprzyjemne objawy alergiczne. Alergia może objawiać się na różne sposoby i uaktywniać w różnym wieku, począwszy od niemowlęcego, po wiek dorosły. Cały przebieg reakcji i etiologia zależna jest od typu alergii i czynników, które odpowiadają za jej wystąpienie.