Witamina C to jeden z najbardziej znanych związków spośród całej listy substancji zaliczanych do grupy witamin. Nic dziwnego, w końcu odpowiada ona w ludzkim organizmie za bardzo ważne funkcje. I tak, na pierwszym miejscu warto tutaj wymienić uczestnictwo w procesie wytwarzania włókien kolagenowych, usuwanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, a także ogólne wzmacnianie układu odpornościowego. Mało tego, ta witamina, określana także mianem kwasu askorbinowego, przeciwdziała powstawaniu tak groźnych nowotworów jak rak żołądka, przełyku, czy jelita grubego. Tym samym, zaleca się regularne (najlepiej codzienne) jej spożywanie wraz z pokarmem i przy zachowaniu odpowiednich dawek. Bogactwo witaminy C znajdziemy na przykład w natce pietruszki, w truskawkach, w czarnej porzeczce, czy czerwonej papryce. Jej niedobory objawiają się natomiast między innymi przez krwawienia z dziąseł. Ponadto, kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania w przewodzie pokarmowym tak ważnych składników jak wapń, czy żelazo. Co istotne, dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zwiększa się (średnio o około 40%) w przypadku osób żyjących w dużym stresie, cierpiących na nadciśnienie tętnicze, a także u ludzi nadużywających alkoholu, czy też nałogowo palących papierosy.