+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Odchudzanie a ochota na słodkie
Odchudzanie a ochota na słodkie

 

Sekretny Składnik, który Pozwoli Obniżyć apetyt na słodycze

Szanowny Czytelniku,

czy znasz ten zgubną reakcję na stres – podjadanie wszystkiego, co słodkie? Batoniki, ciasteczka, cukierki, domowe wypieki... Długo by wymieniać... U wielu osób długotrwały stres wywołuje potrzebę sięgania po słodkie.

Na szczęście istnieją naturalne sposoby, by obniżyć niepohamowany apetyt na słodkie. To roślina, której aktywne składniki blokują odczuwanie słodkiego smaku. Ale zanim Ci o niej opowiem, pozwól, że wyjaśnię, dlaczego szczególnie, gdy jesteśmy zestresowani, słodycze tak bardzo nam smakują.

Słodycze, odchudzanie i układ nagrody

Gdy kubki smakowe znajdujące się na języku zetkną się z cukrem, pobudzają znajdujące się w mózgu komórki nerwowe powiązane ze smakiem słodkim. Dochodzi do uwalniania serotoniny – neuroprzekaźnika wywołującego odczuwanie błogiej przyjemności.

Właśnie w taki sposób działa układ nagrody.

Twój organizm szybko zapamiętuje, że spożywanie cukru wyzwala odczucie przyjemności. Cukier jako nagroda zaczyna sterować Twoim zachowaniem: lubisz słodycze, często po nie sięgasz, zjadasz ich coraz więcej i w efekcie przybierasz na wadze, a nawet zwiększasz ryzyko zachorowania na cukrzycę.

I tu z odsieczą przychodzi ta niezwykła roślina...

Sekrety gurmaru

Udowodniono, że aktywne składniki gurmaru (Gymnema sylvestre) (rośliny znanej między innymi z właściwości przeciwcukrzycowych) – kwasy gymnemowe – blokują odczuwanie słodkiego smaku. Mówiąc wprost: spożywanie gurmaru "znieczula" kubki smakowe, które stają się niewrażliwe na wszystko, co słodkie.

W jednym z badań wykazano, że osoby, które przyjmowały gurmar, miały mniejszy apetyt i rzadkiej sięgały po coś do jedzenia w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały gurmaru.

Ponadto kwasy gymnemowe mogą wiązać się z receptorami cukru w jelicie, zapobiegając wchłanianiu cukru we krwi. Powoduje to niski poziomu cukru we krwi i pozwala unikać przechowywania węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Kilka badań na zwierzętach potwierdza również wpływ gurmaru na masę ciała i wchłanianie tłuszczu.

Stracisz ochotę na słodkości...

Kwas gymnemowy znieczula znajdujące się na języku receptory smaku słodkiego, przerywając działanie układu nagrody – komórki nerwowe powiązane ze smakiem słodkim nie są pobudzane do wytwarzania serotoniny.

A bez serotoniny nie będziesz odczuwać żadnej szczególnej przyjemności z jedzenia słodyczy. Spożycie jednej kostki czekolady nie wywoła chęci sięgnięcia po kolejną. Jest bardzo dużo badań, które potwierdzają, że gurmar skutecznie zmniejsza apetyt na słodycze.

Korzyści, które przyniesie Ci gurmar, jest więcej...

Chociaż gurmar blokuje odczuwanie słodkiego smaku, to nie jest to najważniejsza prozdrowotna właściwość tej rośliny.

Gurmar ogranicza wchłanianie cukru przez organizm!

Ponadto zaobserwowano także, że gurmar może:

obniżyć poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów,
poprawić funkcjonowanie wątroby, trzustki i filtrację nerek,
– stymulować pracę serca i układu krążenia,
– utrzymywać właściwy poziom glukozy i insuliny,
wspomóc spadek masy ciała,
działać przeciwwirusowo.

Wypróbuj, by zmniejszyć swój apetyt na słodycze

Gurmar ma udowodnione działanie wspomagające w wielu aspektach:

  • znosi przyjemność jedzenia słodyczy, blokując odczuwanie słodkiego smaku;
  • niszczy chęć podjadania, ponieważ nie uruchamia się układ nagrody powiązany z dopaminą i serotoniną;
  • nie dopuszcza do hiperglikemii, ponieważ uniemożliwianie wchłaniania cukru w jelitach;
  • obniża poziom cukru, poprzez pobudzenie produkcji insuliny;
  • zmniejsza obciążenie wątroby, poprzez pobudzenie wydzielania enzymów w celu przyswajania glukozy w komórkach.

Dlatego, jeśli sięgasz coraz częściej po ciastka lub czekoladki, zainteresuj się gurmarem. Nie tylko w trosce o swój wygląd, ale też i stan zdrowia.

Życzę zdrowia,
Robert Braun

-------

Ekstrakt z liści gurmaru (Gymnema sylvestre)

  • wpływa na kontrolę wagi i apetytu na słodkie,
  • pomaga utrzymać normalny poziom cukru w organizmie,
  • wpływa na metabolizm glukozy i lipidów.

Zamawiając od 25.09.24 do 30.09.24  ekstrakt z liści gurmaru
na tej stronie skorzystasz z 20% RABATU

----------

Źródła:
J Sci Food Agric. 2014 Mar 30;94(5):834-40. doi: 10.1002/jsfa.6458. Epub 2013 Nov 19.A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management.,
Biochem Nutr. 2007 Sep;41(2):77-81. doi: 10.3164/jcbn.2007010.Gymnema sylvestre: A Memoir.
Physiol Behav. 1983 Jan;30(1):1-9.Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake.
Biol Pharm Bull. 2001 Jun;24(6):713-7.Effect of administration with the extract of Gymnema sylvestre R. Br leaves on lipid metabolism in rats.http://www.czytelniamedyczna.pl/3557,gymnema-sylvestris-rbr-azjatycka-rolina-o-dziaaniu-przeciwcukrzycowym.html


Informacje zawarte w newsletterze e-Porady Zdrowotne są opublikowane w celu informacyjnym i nie mogą być traktowane jako indywidualne porady lecznicze. Zalecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek kuracji skonsultować się z lekarzem lub terapeutą. Wydawca nie ma intencji wchodzenia ze swoimi Czytelnikami w relację lekarz – pacjent. Wydawca nie odpowiada za niezawodność, skuteczność ani za poprawne korzystanie z informacji zawartych w newsletterze, ani za problemy zdrowotne, które mogą wystąpić na skutek omawianych terapii.

Newsletter e-Porady Zdrowotne jest publikowany przez Krajowy Instytut Ziołolecznictwa sp. z o.o. ul. Fleminga 33B, 03-176 Warszawa.

 

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl