Kwas orotowy nazywany jest inaczej witaminą B13. Tak jak wszystkie witaminy z tej grupy, zależy od niego prawidłowy przebieg wielu kluczowych funkcji w naszym organizmie. Odpowiednia ilość kwasu orotowego w ciele warunkuje prawidłowe wchłanianie witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Jednocześnie, istnieje niewiele aktualnych źródeł, które mówią o optymalnej dawce tego składnika dla określonych grup wiekowych. Jak działa kwas orotowy na nasz organizm? Organizm człowieka to skomplikowany układ relacji oraz reakcji, które ciągle między sobą zachodzą. Wystarczy brak jednej małej cegiełki, a cały mur zacznie się powoli kruszyć. Aby nie dopuszczać do powstawania jakichkolwiek luk, niezbędne jest dbanie o odpowiednią pulę każdego składnika, w tym również witamin. Szczególnie, jeśli są one tak korzystne jak kwas orotowy. Znane są jego właściwości regeneracyjne, które widać na przykładzie tego, jak wpływa na pracę wątroby. Pomaga on przede wszystkim odnawiać hepatocyty, czyli podstawową tkankę, która buduje wątrobę. Do tego, witamina B13 pomaga zwiększać objętość masy mięśniowej w ciele, a przy tym zmniejsza cholesterol we krwi. Choć nie ustalono do końca skutków jego nadmiaru w naszym ciele, to powszechnie wiemy, jakimi schorzeniami może grozić niedobór. Jednym z nich jest anemia, spowodowana tym, że witamina B13 to jeden z licznych składników wpływających na prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych. Jeżeli ilość kwasu orotowego utrzymuje się przez długi czas na zbyt niskim poziomie, to możemy zachorować nam artretyzm, a nawet stwardnienie rozsiane. Kwas orotowy posiada też bardzo duże znaczenie w dobrym przyswajaniu białek w naszym ciele. Komu kwas orotowy jest polecany w szczególności? Stosowanie dodatkowych dawek witaminy B13 jest polecane w przypadku różnorodnych schorzeń. Należą do niej patologie wątroby, takie jak marskość czy nadmierne otłuszczenie. Ponadto, warto suplementować tę witaminę, gdy dokuczają nam problemy z artretyzmem. Powszechnie uznaje się, że kwas ten posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Źródła witaminy B13 Witamina B13 jest dostarczana z pożywienia, Bogatym jej źródłem jest nabiał, w szczególności zaś serwatka oraz kwaśne mleko. Znajdziemy ją także w warzywach takich jak buraki, szczaw oraz szpinak. Równie efektywnym, a przy tym niezwykle szybkim sposobem na dostarczenie kwasu orotowego, jest skorzystanie z preparatów w postaci kapsułek, tak jak w przypadku specyfiku Alpha Lipoic Star.