Suplement diety BICAPS® COLLAGEN zawiera 40 mg chrząstki kurczaka (w tym niezdenaturowany kolagen typu II), 540 mg L-proliny oraz 100 mg witaminy C w 2 kapsułkach bez żadnych chemicznych dodatków.
Naturalna kapsułka wykonana jest z pullulanu. Pullulan jest otrzymywany z naturalnych surowców w naturalnym procesie fermentacji.
Produkt nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy i barwników. Pojemnik wykonany jest z roślinnych surowców nie zawiera surowców GMO. Etykieta również jest w pełni biodegradowalna i nadaje się do kompostowania.
Skład produktu Porcja dzienna-
2 kapsułki zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
Chrząstka kurczaka- 40 mg, w tym:
kolagen- 10 mg,
L-prolina- 540 mg,
Witamina C- 100 mg (125 %).
Składniki: L-prolina, witamina C (kwas L-askorbinowy), kolagen (chrząstka kurczaka), pullulan (otoczka kapsułki).
Sposób użycia:
Spożyć 2 kapsułki 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Ilość kapsułek w opakowaniu: 60.
Ilość porcji w opakowaniu: 30.
Zawartość opakowania netto: 20,4 g. Zawartość 1 kapsułki netto: 340 mg.
Środki ostrożności Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Działanie:
Suplement diety BICAPS® COLLAGEN uzupełnia dietę w kolagen oraz L-prolinę. L-prolina wchodzi w skład kolagenu i stanowi 30% tworzących go białek. (4) Witamina C wspomaga produkcję kolagenu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstki.
Wyniki badań niezdenaturowanego kolagenu typu II zawartego w produkcie BICAPS® COLLAGEN:
1. Niezdenaturowany kolagen typu II obniżył znacznie biomarker odpowiedzialny za pogorszenie stanu chrząstki. (1)
2. Odnotowano poprawę parametrów jakości życia według kwestionariusza SF-36. Ocenia on m.in. funkcjonowanie fizyczne, emocjonalne i witalność. (2)
3. Parametry skali WOMAC uległy poprawie. Skala ocenia: nasilenie bólu, sztywność stawów i funkcjonowanie fizyczne u osób z problemami stawów. (1,2,3)
Źródła: 1. Mannelli L., Micheli L., Zanardelli M., Ghelardini C., Low dose native type II collagen prevents pain in a rat osteoarthritis model. Pobrane dnia 12.05.2018 r. z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751133/ 2. Fulya B., Armagan O., Ozgen M., Tascioglu F., Bolluk O., Alatas O., Effects of native type II collagen treatment on knee osteoarthritis: A randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970562/ 3. American College of Rheumatology. Pobrane dnia 12.05.2018 r. z https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Rheumatologist/Research/Clinician-Researchers/Western-OntarioMcMaster-Universities-Osteoarthritis-Index-WOMAC 4. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline#section=Top.
Kolagen to główne białko tkanki łącznej.