Małe, czarne ziarenka tłoczone na zimno przemieniają się w dobroczynną substancję,
która regeneruje, wzmacnia i chroni. Olej z czarnuszki nie jest nowością naszych czasów,
jego cudowne właściwości docenione zostały przez faraonów, którzy
uważali go za antidotum na wszelkiego rodzaju dolegliwości.
Perfekcyjna harmonia aktywnych substancji sprawiła, że czarnuszka
jest uznawana za antidotum na wiele dolegliwości.
W jej składzie znajdziemy: fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, kwas linolowy, kwas eikozadienowy, a także kwas palmitynowy.
To cenne źródło białka i węglowodanów, alkaloidów oraz olejków eterycznych – zwłaszcza tymochinonu.
Olejek z czarnuszki zawiera kompleks witamin i minerałów
tj. witamina A, E, B1, B3, B6, biotynę, cynk, selen, wapń, magnez, potas i żelazo.
Zastosowanie oleju z czarnuszki:
Olej z czarnuszki, w połączeniu z właściwą dietą i odpowiednim trybem życia potrafi zdziałać cuda.
Olej z czarnuszki jest poszukiwany i znany jako dodatek do potraw o działaniu wzmacniającym.