Lizyna to organiczny związek chemiczny przynależący do aminokwasów białkowych. Charakterystyczną cechą lizyny jest, to, że nie jest ona produkowana przez organizm, dlatego musi być podawana z zewnątrz wraz ze spożywanymi napojami i jedzeniem lub z suplementami diety. Lizyna pełni wiele istotnych funkcji w organizmie i jest niezbędna do wspomagania jego prawidłowej pracy; przyczynia się również do leczenia wielu dolegliwości. Lizyna jest aminokwasem, który wytwarza enzymy, hormony i przeciwciała, w pozytywny sposób wzmacniając układ odpornościowy człowieka. Wpływając na przemianę tkanki tłuszczowej, umożliwia jej efektywne spalanie. Stanowi niezbędny składnik budulcowy kości, chrząstek, ścięgien i skóry (kojarzona jest z powstawaniem kolagenu, który gwarantuje piękny i jędrny wygląd skóry). Szczególnie kobiety wiele zawdzięczają magicznemu temu aminokwasowi. Lizyna jest czynnikiem wspomagającym prawidłową pracę jajników, a także jest niezbędnym elementem warunkującym prawidłowy przebieg laktacji. Jako część składu białka stanowiącego wewnętrzną warstwę korzenia włosów lizyna wpływa na objętość włosów. Ludzki organizm, codziennie, narażany jest na wiele infekcji i niebezpieczeństw. Bardzo często żyjemy w mało sprzyjającym środowisku i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem. Lizyna, jako aminokwas łączący się ze związkami ołowiu, umożliwia jego usuwanie z organizmu. Najnowsze badania wskazują na to, że lizyna wspomaga leczenie opryszczki, a także zapobiega rozwojowi raka.