Karnozyna to jeden ze środków, którym przypisujemy szczególne właściwości związane z opóźnianiem procesów starzenia się organizmu. Istnieje wiele dowodów jasno wskazujących na związek pomiędzy dużą ilością karnozyny w diecie a zmniejszeniem ilości wolnych rodników w ciele, ochroną przed zachorowaniem na demencję a także ochroną naszego DNA przed szkodliwymi, nowotworowymi mutacjami.
Jak działa karnozyna? Przez wiele lat to pożywienie pochodzenia roślinnego było uważane za główne źródło enzymów i przeciwutleniaczy, których nadrzędną funkcją jest chronienie ciała przed starzeniem się.
Tymczasem blisko 30 lat temu odkryto karnozynę, znajdującą się w czerwonym mięsie, która okazała się działać podobnie. Karnozyna pozwala naszym komórkom na zachowanie młodości, co zostało dowiedzione w obserwacjach laboratoryjnych, podczas których działaniu karnozyny zostały poddane dwa szczepy komórek.
Podczas gdy zwykłe komórki ulegały typowym procesom starzeniowym, te z dodatkiem karnozyny opierały się upływowi czasu. Działanie tego cennego dla naszego zdrowia składnika opiera się również na pozbywaniu się szkodliwych metali, których dostarczamy sobie ze środowiska.
Karnozyna może także stanowić panaceum na problemy związane z sercem i układem krwionośnym. Po pierwsze, chroni przed wystąpieniem miażdżycy poprzez zapobieganie procesowi glikacji, czyli łączenia się białek z cukrami, co jest pierwszym z etapów tego schorzenia.
Po drugie zaś, karnozyna jest stosowana u osób osób po przebytym udarze, gdyż zapobiega występowaniu stanów niedokrwienności.
Charakterystyka karnozyny:
Karnozyna to składnik posiadający charakter aminokwasowy. Dwupeptyd. Występuje więc najczęściej w mięśniach, w tym przeważnie w mięsie dużych zwierząt, takich jak krowy czy świnie.
Jednak dość mylącym jest stwierdzenie, że aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość karnozyny, trzeba wprowadzić w codziennym jadłospisie więcej czerwonego mięsa.
W naszym ciele karnozyna jest rozkładana przez działanie specjalnego enzymu, a cały proces przebiega na tyle szybko, że najczęściej nasz organizm nie jest w stanie w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości tego składnika. Dla porównania, do utrzymania karnozyny na optymalnym poziomie, musielibyśmy zjadać mięso czerwone w ilości aż czterech standardowych porcji.
Dlatego jeżeli zależy nam na zachowaniu długowieczności, to karnozynę powinniśmy suplementować jako dodatek do codziennej diety. Świetnym sposobem są kapsułki Carnosine Star, które należy traktować jako uzupełnienie do każdego posiłku.