Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Płatności

Przelewy24

Płatności Shoper

 

Produkt dnia
NATURALNA ŚWIECA KONOPNA
NATURALNA ŚWIECA KONOPNA
30,00 zł
szt.
URZĄDZENIE do OCZYSZCZANIA WODY AWS
URZĄDZENIE do OCZYSZCZANIA WODY AWS
12 000,00 zł
szt.

Olej z kiełków pszenicy

Dostępność: brak towaru
Cena: 22,00 zł 22.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: OlVita
Kod produktu: 9E96-1420D

Opis

Jedz zdrowo! Żyj długo!
naturalne oleje
 
Olej z kiełków pszenicy - 100ml

 

 

Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy, które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%, kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych olejów pod względem zawartości witaminy E (150 mg/100g produktu).
 
Witamina E odgrywa istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby systematycznie dostarczać ją w naturalnej postaci. Warto zauważyć iż witamina E syntetyczna jest dwa razy mniej skuteczna od naturalnej. Naturalna witamina E potocznie nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę, opóźnia procesy starzenia. Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach odpowiada za ochronę błon biologicznych. Jej niedobór w znacznym stopniu osłabia funkcję fibroblastów, co skutkuje zwiększonym rozkładem kolagenu i elastyny, które wpływają na elastyczność i wytrzymałość tkanki łącznej. Ponadto witamina E przyspiesza gojenie się ran, poprawia ukrwienie skóry oraz odbudowę uszkodzonej skóry.
 
Olej z kiełków pszenicy, jako najbogatszy w witaminę E jest z powodzeniem wykorzystywany przez kobiety jako naturalny kosmetyk. Może być stosowany na całe ciało do masażu, lecz najczęściej na twarz, szyję i dekolt, wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek. Po wchłonięciu się pozostawia skórę delikatną i nawilżoną. Witamina E doskonale wchłania się przez skórę, wnika głęboko przez wierzchnią warstwę naskórka , a następnie lokalizuje się w błonie komórkowej skóry (po około 6 godzinach).
 
Witamina E bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Stosowanie witaminy E może ograniczyć, a nawet cofnąć tworzenie blaszek miażdżycowych powstałych w wyniku długotrwałego niedoboru witaminy E. Ponadto mówi się o jej wpływie skutkującym obniżeniem poziomu trójglicerydów i "złego" cholesterolu. Także będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Mając właściwości antyutleniające wychwytuje wolne rodniki. Za ich sprawą utlenione płytki krwi uwalniają tromboksan, co z kolei powoduje powstawanie nieprawidłowego zakrzepu krwi. Miażdżycowe blaszki krwi powodują niedrożność tętnic.
 
Jak donosi literatura, brak jest możliwości przedawkowania naturalnej witaminy E w organizmie człowieka. Nie akumuluje się , jej nadmiar jest metabolizowany, a następnie wydalany z moczem.
 
Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E zawierają NNKT i dużą zawartość fitosteroli. Zwiększone spożycie fitosteroli powoduje obniżenie zawartości obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejsza jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję z żółci. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienną serca, choroby zakrzepowe żył.
 
NNKT są niezbędne w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania. Należy pamiętać iż do zachowania zdrowia potrzebne są nam optymalne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, dlatego planując swoje menu pamiętajmy o dostarczeniu odpowiedniej ilości omega-3, którego bogatym źródłem jest olej lniany.

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl