Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Płatności

Przelewy24

Płatności Shoper

Olej lniany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 5 dni
Cena: 19,00 zł 19.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: OlVita
Kod produktu: 21F2-217F4

Opis

Jedz zdrowo! Żyj długo!
oleje naturalne
 
 
Olej lniany - 250ml

 

 

Oferowany przez Nas olej lniany nieoczyszczony wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion lnu złocistego pochodzenia krajowego.

Olej tłoczony jest metodą "na zimno", dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład, jaki oferuje nam roślina. Ponadto występujące w nim kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej budowie, co niestety nie możemy powiedzieć o tłuszczach rafinowanych.
 
Jest olejem dziewiczym, nie zawiera on sztucznych barwników ani konserwantów.
 
W sprzedaży oferujemy olej tłoczony krótkimi seriami, konfekcjonowany w butelkach z ciemnego szkła, które dodatkowo pakujemy dla zachowania optymalnej temperatury (nie przekraczającej 10°C) w opakowania termiczne.

Olej ten jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W związku z tym musimy je dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem.

NNKT to powszechnie znane: OMEGA-3, OMEGA-6, OMEGA-9. Ich niedobory w naszym organizmie są powodem wielu schorzeń. Już od ponad 50 lat są prowadzone badania odnośnie ich oddziaływania zdrowotnego na nasz organizm.
 
Skład: - 100% oleju lnianego nieoczyszczonego tłoczonego na zimno
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ
Wartość odżywcza w 100 g produktu: białko - 0, węglowodany - 0g, tłuszcze - 100g
w tym:
OMEGA-3: ~50-62%,
OMEGA-6: ~16%
POJEMNOŚĆ: 250ml
 
 
Olej lniany a zdrowie
 
ODCHUDZANIE A OLEJ LNIANY
Olej lniany to tłuszcz, który spala tłuszcz. Przyspieszając metabolizm oraz stymulując produkcję niezbędnej do rozkładania tłuszczów żółci, zwiększa aktywność karnityny, dzięki czemu potęguje spalanie tłuszczu. A pochodzący z oleju lnianego nierozpuszczalny błonnik przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, poprzez wchłanianie wody w przewodzie pokarmowym.

Badania potwierdzają, że u osób, które dołączyły do swojej diety Omega-3 (chociażby w postaci oleju lnianego) zanotowano o ok. 25% większy spadek wagi niż u osób, które ich nie spożywały przy tym samym ilościowym spożyciu kalorii. Dodatkowo, wprowadzenie do diety oleju lnianego przyspiesza wypróżnianie i reguluje układ trawienny.

Niektóre badania dowodzą, że kwasy Omega-3 wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają proces regeneracji sił po treningu, ułatwiając transport składników odżywczych w krwiobiegu, pomagają dostarczyć potrzebne składniki do mięśni.

Natomiast ograniczenie w trakcie odchudzania spożycia tłuszczów bogatych w kwasy Omega-3 wpływa niekorzystnie na pracę mózgu, zdolności uczenia się a nawet redukcję tkanki mięśniowej. Poza tym na drastyczne ograniczenie tłuszczów organizm może reagować zachwianiem równowagi emocjonalnej.
 
OTŁUSZCZENIE WĄTROBY A OLEJ LNIANY
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie, opublikowane przez "The FASEB Journal" dowodzą, że dieta bogata w kwasy Omega-3 zawarte także w oleju lnianym, wspomaga leczenie otłuszczenia wątroby oraz zmniejsza odporność insulinową.
 
CIĄŻA, KARMIENIE PIERSIĄ A OLEJ LNIANY
Wielu lekarzy zaleca przyjmowanie w czasie ciąży oleju lnianego w związku ze zwiększonym w tym okresie zapotrzebowaniem na kwasy Omega-3 w tym okresie. Bogata w kwasy Omega-3 (zawarte również w oleju lnianym) dieta w czasie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Niektórzy naukowcy twierdzą, że występowanie u dzieci ADHD związane jest z niedoborem kwasów Omega-3 w okresie prenatalnym dziecka. Dodatkowo stwierdzono, że dzieci kobiet, które stosują dietę bogatą w kwasy Omega 3 w czasie ciąży wykazują aż o 19% wyższy poziom inteligencji w stosunku do ich rówieśników. Poza tym kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na rozwój mózgu, centralnego układu nerwowego, ostrości wzroku, serca oraz funkcji psychomotorycznych.

Prawdopodobnie depresje poporodowe są wynikiem spadku Omega-3 w organizmie matki na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nie przez płód.
 
ROZWÓJ MÓZGU, PAMIĘĆ A OLEJ LNIANY
Kwasy Omega-3 zawarte także w oleju lnianym są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i pamięci dziecka. Ich brak jest jedną z przyczyn tworzenia się dłużej połączeń nerwowych w mózgu (synapsy), które dodatkowo mogą funkcjonować nieprawidłowo. Stąd też u wielu dzieci pojawiają się problemy z nauką, pamięcią i zachowaniem.
 
PROBLEMY SKÓRNE A OLEJ LNIANY
Sucha skóra, egzemy, łuszczyca, łupież, łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie, pękająca i zgrubiała skóra na piętach, palcach i łokciach mogą być przyczyną braku w diecie kwasów Omega-3, w które jest bogaty olej lniany. Dodatkowo NNKT zawarte w oleju lnianym przeciwdziałają skutkom nadmiernej ekspozycji skóry na promieniowanie UV a lniany w nim zawarte przeciwdziałają łysieniu u mężczyzn, hamując aktywność enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu.
 
ZDROWIE KOBIET A OLEJ LNIANY
Bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) oraz lignany (fitoestrogeny) olej lniany reguluje proporcje hormonów w organizmie wpływając jednocześnie na cykl miesiączkowy. Wspomaga również czynności macicy oraz łagodzi objawy menopauzy (zwłaszcza uderzenia gorąca).

Niektóre badania dowodzą, że spożywanie oleju lnianego korzystnie wpływa na objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), takie jak: bolesność piersi, zatrzymywanie wody w organizmie, zmiany nastroju.
 
ALERGIE A OLEJ LNIANY
Naukowcy ze szwedzkiego uniwersytetu w Linkopning dowiedli, że codzienne spożywanie przez kobiety ciężarne odpowiedniej dawki Omega-3 chroni ich dzieci przed szeregiem alergii a nawet astmą. Dodatkowo składniki oleju lnianego wpływają korzystnie na układ immunologiczny, wzmacniając go i zmniejszając ryzyko występowania reakcji alergicznych.
 
DEPRESJE A OLEJ LNIANY
Kwasy Omega-3 są budulcem tkanki mózgowej, dlatego ich brak w diecie często powoduje przygnębienie, brak energii a nawet depresję. Istnieją liczne wyniki badań potwierdzające skuteczność leczenia depresji poprzez zwiększenie w organizmie ilości kwasów Omega-3 w stosunku do kwasów Omega-6.
 
SEN A OLEJ LNIANY
Niskie stężenie kwasów Omega-3 we krwi może być przyczyną zaburzeń snu a nawet bezsenności.
 
CHOROBY SERCA A OLEJ LNIANY
Doktor medycyny Christine M. Albert z Harvard University Medical School w Bostonie, stwierdziła, że niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych mogą obniżać u ludzi ryzyko śmierci spowodowanej chorobami serca, związanymi z zaburzeniami rytmu serca, czyli arytmią. Przeprowadzono badania kliniczne, w których losowo wybrane osoby stosowały dietę bogatą w kwas alfa-linolenowy Omega-3 (ALA). Do badania włączono 76'763 kobiet. Ze wszystkich obserwowanych przez 16 lat kobiet: 169 zmarło na skutek nagłej śmierci sercowej, u 564 przyczyną śmierci była choroba wieńcowa, a 1'325 z nich nie wykazywały ryzyka zgonu spowodowanego zawałem serca. Naukowcy podzielili kobiety na grupy, w zależności od spożywanej dawki ALA: od 0,7 gram na dzień do najwyższej dawki 1,5 grama na dzień. Okazało się, że kobiety w najwyższej grupie spożycia wykazywały o 46% mniejsze ryzyko zgonu z powodu nagłej śmierci sercowej w porównaniu z kobietami z najniższej grupy.
 
CHOROBY SERCOWO-NACZYNIOWE A OLEJ LNIANY
Badania wykazały, że dieta bogata w Omega-3 nie tylko powoduje obniżenie złego cholesterolu, ale także zmniejszenie markerów zapalenia naczyń krwionośnych u mężczyzn i kobiet.

Badanie zostało przeprowadzone na bardzo typowej grupie Amerykanów, u których występowało ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kierowała nim wybitna profesor żywienia dr Penny Kris-Etherton. Badania opublikowane zostały na łamach „Journal of Nutrition”. W badaniu wzięło udział 20 mężczyzn i 3 kobiety, w wielu ok 50 lat, z nadwagą oraz umiarkowanie podwyższonym stężeniu cholesterolu i (złego) cholesterolu LDL. Byli to reprezentanci osób narażonych na choroby układu krążenia. W każdej z tych diet 35% całkowitej liczby kalorii pochodziło z tłuszczów. Pierwsza dieta była zbliżona do przeciętnej diety amerykańskiej (AAD). Druga, bogata w kwasy linolowe (LA), z tym, że ok. 12,6% kalorii pochodziło z kwasów linolowych i 3,6% z kwasów alfa-linolenowych. Trzecia dieta, alfa-linolenowa (ALA) z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego. W porównaniu średnich wyników typowej diety amerykańskiej oraz diet LA i ALA, w obu dietach LA i ALA obniżyło się o 11% stężenie całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL o ok 12% a trójglicerydów o 18%. W obu przypadkach diet LA i ALA odnotowano spadek CRP ( białka C-reaktywnego), służącego do oceny ryzyka sercowo-naczyniowego z tym, że w przypadku diety ALA spadek ten był dużo większy.
 
OSTEOPOROZA, CHOROBY REUMATYCZNE A OLEJ LNIANY
Lniany zawarte w oleju lnianym, czyli roślinne hormony (tzw. fitohormony) wspomagają komórki, które są niezbędne do tworzenia kości i zapobiegają osteoporozie, powodując zwiększenie gęstości kości. Dodatkowo kwasy Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia, co czyni je niezastąpionymi w leczeniu osteoporozy a także łagodzą bóle związane z chorobami reumatycznymi.
 
ALZHEIMER, DEMENCJA STARCZA A OLEJ LNIANY
Istnieją badania, które dowodzą, że osoby, których dieta bogata jest w kwasy Omega-3 zawarte w oleju lnianym w starszym wieku są bystrzejsze, dużo rzadziej zapadają na demencję starczą i Alzheimera. Starzenie się organizmu jest nie tyle skutkiem upływającego czasu, ale także wynikiem szybkiego procesu niszczenia przez wolne rodniki tkanek i narządów. Dieta bogata w przeciwutleniacze (m.in. Omega-3 oraz witaminę E znajdujące się w oleju lnianym) pomaga ograniczyć niekorzystne działanie wolnych rodników.
 
PROSTATA A OLEJ LNIANY
Badania przedstawione przez Clinical Cancer Research, czasopismo American Association for Clinical Cancer Research potwierdzają, iż dieta bogata w kwasy Omega-3 może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii przez jakiś czas obserwowali nawyki żywieniowe używając kwestionariusza częstotliwości żywienia grupę mężczyzn, z których 466 stanowili mężczyźni z agresywną odmianą raka prostaty oraz 478 mężczyźni zdrowi. Przed rozpoczęciem obserwacji mężczyźni zostali dodatkowo przebadani, pod względem występowania u nich wariantu genu COX-2, którego niektóre odmiany zwiększają ryzyko wystąpienia raka prostaty. Badania te wykazały, że u mężczyzn, którzy stosowali taką dietę minimum raz w tygodniu, ryzyko było aż o 57% mniejsze, a u tych, którzy spożywali pokarmy bogate w kwasy Omega-3 od 1-3 razy w miesiącu zaobserwowano zmniejszenie o 36% ryzyka zachorowania na raka prostaty. Natomiast grupa mężczyzn spożywająca niewiele Omega-3 EPA / DHA i posiadają wariant genu COX-2 wykazywała pięciokrotnie większe ryzyko rozwoju raka prostaty.
 
MIGRENY A OLEJ LNIANY
Kwasy Omega-3 zawarte w oleju lnianym zapobiegają migrenowym bólom głowy.
 
WZROK A OLEJ LNIANY
Składnik siatkówki oka należący jednocześnie do grupy kwasów Omega-3 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Zabezpiecza on fotoreceptory siatkówki, które są najbardziej wrażliwymi jej miejscami. Niedobór Omega-3 w diecie matki może powodować u wcześniaków retinopatię a nawet całkowitą utratę wzroku. Niedobór Omega-3 u dzieci powoduje, że stają się one podatniejsze na wady wzroku a u osób w starszym wieku może być przyczyną tzw. „suchego oka” czy zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u dorosłych.
 
Dlatego dieta bogata w Omega-3, lniany czy witaminę E, które zawarte są m.in. w oleju lnianym jest podstawą do ograniczenia niekorzystnego działania wolnych rodników i zachowania dobrej kondycji zarówno umysłowej, jak i fizycznej.

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl