

Witamina D - czy jest nam potrzebna?
Nasze Stawy- jak poprawić ich kondycję?
CHAGA- dla kogo jest najlepsza
Kolagen- dlaczego jest tak ważny dla nas
HEALY- Naukowe podstawy działania - 2
HEALY- Naukowe podstawy działania - 1
Kilka suplementów na poprawę urody
Problem z wypadaniem włosów
HEALY EDYCJA dobrana dla każdych potrzeb






Olej lniany
towar niedostępny
Opis
Olej tłoczony jest metodą "na zimno", dzięki czemu zachowuje on w 100% naturalny skład, jaki oferuje nam roślina. Ponadto występujące w nim kwasy tłuszczowe pozostają w niezmienionej budowie, co niestety nie możemy powiedzieć o tłuszczach rafinowanych.
Olej ten jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. W związku z tym musimy je dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem.
NNKT to powszechnie znane: OMEGA-3, OMEGA-6, OMEGA-9. Ich niedobory w naszym organizmie są powodem wielu schorzeń. Już od ponad 50 lat są prowadzone badania odnośnie ich oddziaływania zdrowotnego na nasz organizm.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: białko - 0, węglowodany - 0g, tłuszcze - 100g
w tym:
OMEGA-3: ~50-62%,
OMEGA-6: ~16%
Badania potwierdzają, że u osób, które dołączyły do swojej diety Omega-3 (chociażby w postaci oleju lnianego) zanotowano o ok. 25% większy spadek wagi niż u osób, które ich nie spożywały przy tym samym ilościowym spożyciu kalorii. Dodatkowo, wprowadzenie do diety oleju lnianego przyspiesza wypróżnianie i reguluje układ trawienny.
Niektóre badania dowodzą, że kwasy Omega-3 wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają proces regeneracji sił po treningu, ułatwiając transport składników odżywczych w krwiobiegu, pomagają dostarczyć potrzebne składniki do mięśni.
Natomiast ograniczenie w trakcie odchudzania spożycia tłuszczów bogatych w kwasy Omega-3 wpływa niekorzystnie na pracę mózgu, zdolności uczenia się a nawet redukcję tkanki mięśniowej. Poza tym na drastyczne ograniczenie tłuszczów organizm może reagować zachwianiem równowagi emocjonalnej.
Niektórzy naukowcy twierdzą, że występowanie u dzieci ADHD związane jest z niedoborem kwasów Omega-3 w okresie prenatalnym dziecka. Dodatkowo stwierdzono, że dzieci kobiet, które stosują dietę bogatą w kwasy Omega 3 w czasie ciąży wykazują aż o 19% wyższy poziom inteligencji w stosunku do ich rówieśników. Poza tym kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na rozwój mózgu, centralnego układu nerwowego, ostrości wzroku, serca oraz funkcji psychomotorycznych.
Prawdopodobnie depresje poporodowe są wynikiem spadku Omega-3 w organizmie matki na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nie przez płód.
Niektóre badania dowodzą, że spożywanie oleju lnianego korzystnie wpływa na objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), takie jak: bolesność piersi, zatrzymywanie wody w organizmie, zmiany nastroju.
Badanie zostało przeprowadzone na bardzo typowej grupie Amerykanów, u których występowało ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kierowała nim wybitna profesor żywienia dr Penny Kris-Etherton. Badania opublikowane zostały na łamach „Journal of Nutrition”. W badaniu wzięło udział 20 mężczyzn i 3 kobiety, w wielu ok 50 lat, z nadwagą oraz umiarkowanie podwyższonym stężeniu cholesterolu i (złego) cholesterolu LDL. Byli to reprezentanci osób narażonych na choroby układu krążenia. W każdej z tych diet 35% całkowitej liczby kalorii pochodziło z tłuszczów. Pierwsza dieta była zbliżona do przeciętnej diety amerykańskiej (AAD). Druga, bogata w kwasy linolowe (LA), z tym, że ok. 12,6% kalorii pochodziło z kwasów linolowych i 3,6% z kwasów alfa-linolenowych. Trzecia dieta, alfa-linolenowa (ALA) z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego. W porównaniu średnich wyników typowej diety amerykańskiej oraz diet LA i ALA, w obu dietach LA i ALA obniżyło się o 11% stężenie całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL o ok 12% a trójglicerydów o 18%. W obu przypadkach diet LA i ALA odnotowano spadek CRP ( białka C-reaktywnego), służącego do oceny ryzyka sercowo-naczyniowego z tym, że w przypadku diety ALA spadek ten był dużo większy.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii przez jakiś czas obserwowali nawyki żywieniowe używając kwestionariusza częstotliwości żywienia grupę mężczyzn, z których 466 stanowili mężczyźni z agresywną odmianą raka prostaty oraz 478 mężczyźni zdrowi. Przed rozpoczęciem obserwacji mężczyźni zostali dodatkowo przebadani, pod względem występowania u nich wariantu genu COX-2, którego niektóre odmiany zwiększają ryzyko wystąpienia raka prostaty. Badania te wykazały, że u mężczyzn, którzy stosowali taką dietę minimum raz w tygodniu, ryzyko było aż o 57% mniejsze, a u tych, którzy spożywali pokarmy bogate w kwasy Omega-3 od 1-3 razy w miesiącu zaobserwowano zmniejszenie o 36% ryzyka zachorowania na raka prostaty. Natomiast grupa mężczyzn spożywająca niewiele Omega-3 EPA / DHA i posiadają wariant genu COX-2 wykazywała pięciokrotnie większe ryzyko rozwoju raka prostaty.