+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl

LIPOCAPS glutation

Producent: ForMeds
Kod produktu: B256-38342
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 10 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Liposomalny glutation powstały w oparciu o opatentowaną* technologię LID, opracowaną we współpracy

z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym *nr patentu 241766 glutation to składnik naturalnie występujący w ludzkim organizmie

ilość glutationu w organizmie spada wraz z wiekiem glutation jest naturalnym antyoksydantem glutation wspiera regenerację innych antyoksydantów

(np. wit. C) glutation bierze udział w procesach zachodzących w ludzkim ciele

Cena: 124,00 zł
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
124.00
ilość - + szt.
Ocena: 0.0/5 0

Opis

 

LIPOCAPS glutation

suplement diety

 

LIPOCAPS GLUTATION LIPOSOMALNY GLUTATION W KAPSUŁKACH

jest preparatem w postaci kapsułek, zawiera liposomalny gliutation, o czystym składzie i opóźnionym uwalnianiu, zawierającym wyłącznie składniki aktywne.

Suplement jest odpowiedni dla wegan. Formeds GLUTATION LIPOSOMAL zawiera wysoką dawkę dobową glutationu, bo aż 300 mg w 3 kapsułkach.

Glutation - bierze udział w syntezie elastyny, kolagenu i kwasu hialuronowego.

Regeneruje skórę i wspomaga leczenie podrażnionej skóry. Łagodzi stany zapalne, głównie objawy trądziku różowatego i pospolitego.

Jest jednym ze składników niezbędnym do zachowania sprężystej, gładkiej i zdrowej skóry. Jego odpowiedni poziom zapewnia dobrą kondycję przydatków.

Glutation pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Stres oksydacyjny to stan, w którym mamy do czynienia z nadmiarem wolnych rodników w organizmie – składników, których działanie może prowadzić m.in. do pojawienia się wielu niekorzystnych zmian na skórze.

Skuteczność liposomalnej formuły wynika z niewielkich rozmiarów cząsteczek oraz podobieństwa ich budowy do struktury błony komórkowej jelita, co ułatwia przenikanie zawartej w liposomach substancji.

LIPOCAPS GLUTATION LIPOSOMAL powstał na podstawie unikalnej technologii LID, która pozwala uniknąć dodawania słodzików, konserwantów i alkoholu, a preparat nie wymaga trzymania w lodówce.

Technologia powstała w wyniku współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym.

LIPOCAPS GLUTATION to innowacyjna, sucha forma liposomu: stabilna, o niewielkich rozmiarach, zamknięta w kwasoodpornej kapsułce o opóźnionym uwalnianiu.

Badania potwierdzają, że zawarta w LIPOCAPS GLUTATION kapsułka chroni liposomy aż do 4 godzin w kwaśnym środowisku żołądka, natomiast w jelicie uwalnia je bardzo szybko (do 12-20 minut). Inne kapsułki ulegają rozpuszczeniu już w żołądku, liposomy uwolnione w takim środowisku byłyby narażone je na zniszczenie.

Kapsułki o przedłużonym uwalnianiu pozwalają na maksymalne wykorzystanie składników aktywnych

suplementu przez organizm.

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:

(3 kapsułki): Glutation - 300 mg

Składniki:

Inulina, glutation, fosfolipidy (z lecytyny słonecznikowej), kapsułka (HPMC hydroksypropylometyloceluloza, guma gellan).

Przechowywanie

Chronić przed światłem, przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

LIPOCAPS Glutation

- glutation liposomalny, kapsułki

Środki ostrożności

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt przeznaczony dla osób dorosłych, nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

 

 

Poznaj liposomy... od środka!

Liposomy to precyzyjne mikropęcherzyki, których budowa umożliwia zamknięcie w nich witamin oraz minerałów.

To sprawia, że są doskonałym nośnikiem cennych substancji aktywnych, które w innym

wypadku byłyby gorzej wchłaniane przez organizm.

Ich potencjał jest szeroko wykorzystywany w kosmetologii, farmaceutyce oraz... suplementacji!

Glutation – co to?

To naturalny tripeptyd (γ-l-glutamylo-l-cysteinylo-glicyna), który zbudowany jest z trzech aminokwasów:

kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.

Zawiera grupę tiolowa – SH pochodzącą od aminokwasu cysteiny, co wpływa na wiele funkcji tego peptydu - stąd jego skrótowa nazwa GSH.

Budowa glutationu jest nietypowa dla białek, ponieważ zamiast wiązania peptydowego między cysteiną (grupa aminowa -NH2) a kwasem glutaminowym (grupa α-karboksylowa -COOH) zawiera wiązanie z grupą γ-karboksylową.

Dzięki temu glutation chroniony jest przed działaniem degradacyjnym enzymu aminopeptydazy. Występuje w każdej komórce organizmu ludzkiego.

Odkryty został przez De-Rey-Pailhade’a w 1888 roku, jednak dopiero w latach 70-tych wyjaśniono jego rolę w procesach zachodzących w organizmie.

Właściwości glutationu Glutation bierze udział w syntezie białek, transporcie aminokwasów czy aktywacji i regulacji enzymów. Uczestniczy także w usuwaniu metali z komórek .

Bierze udział w utrzymaniu jednolitości błony komórkowej.

Glutation odgrywa istotną rolę w organizmach roślin, ssaków, mikroorganizmów i ludzi.

Gdzie występuje glutation w organizmie ludzkim? Synteza tego tripeptydu następuje w hepatocytach (komórkach wątrobowych).

Po wytworzeniu w wątrobie glutation jest transportowany do komórek organizmu.

Peptyd ten występuje w kardiomiocytach, hepatocytach oraz erytrocytach.

Gdzie najwięcej glutationu znajdziemy?

Aż 90% zlokalizowane jest w cytozolu, mniejsze ilości w mitochondriach i retikulum endoplazmatycznym.

Występuje także w niewielkiej ilości w osoczu czy w płynie powlekającym płuca , a wysokie zapotrzebowanie poza płucami wykazują jak wspomniano czerwone i białe krwinki, nerki, mózg, serce, jelita, a w czasie zwiększonego wysiłku także mięśnie.

Glutation – w czym występuje?

Produkty bogate w glutation to świeże owoce (pomarańcza, jabłka) oraz warzywa (szparagi, marchew, ziemniaki).

W jakich produktach jeszcze jest glutation?

W mięsie - szynce, kurczakach, wołowinie.

Źródłem glutationu są także zboża czy masło orzechowe.

Co ciekawe, w nabiale glutation nie występuje.

Spożywając pokarm dostarczane są aminokwasy, które są prekursorami glutationu.

Sugeruje się, że spożyty glutation rozkładany jest do aminokwasów składowych w procesie trawienia,

w związku z czym żywność nie jest dobrym źródłem omawianego tripeptydu, natomiast spożywanie żywności będącej źródłem aminokwasów budujących glutation jest bardziej wskazana.

Właściwości glutationu

Czy wiesz, że...?

Poziom glutationu w pożywieniu zależny jest od sposobu w jaki produkt jest przechowywany lub konserwowany?

Co ciekawe, świeża żywność ma zbliżone stężenie do mrożonej. Jak sprawdzić poziom glutationu?

Glutation w organizmie występuje w dwóch postaciach – zredukowanej GSH oraz utlenionej GSSG. Formą aktywną jest glutation zredukowany.

Reagując z wolnymi rodnikami z formy zredukowanej powstaje glutation utleniony, który jest nieaktywny.

Jak sprawdzić poziom glutationu w organizmie?

Należy wykonać badanie określające stosunek glutationu zredukowanego do glutationu utlenionego. Wynik badania określa stan oksydacyjno-redukcyjny komórki.

Występowanie wyższego wskaźnika wyniku badania jest korzystniejsze dla organizmu. Niedobór glutationu – przyczyny Poziom glutationu w komórkach i tkankach zmniejsza się wraz z wiekiem, co jest następstwem spadku aktywności enzymu syntetazy γ-glutamylocysteiny, utleniania i wzrostu degradacji.

Wprowadzane do organizmu ksenobiotyki także mają znaczący wpływ na spadek stężenia tripeptydu.

Glutation – suplementacja i dawkowanie

Często polecana jest suplementacja glutationu w formie np. tabletki czy kapsułki,

jednak biorąc pod uwagę powyższe, suplement ten może nie przynosić efektów.

Internauci często zadają pytanie:

jak uzupełnić glutation w organizmie?

Jaki glutation wybrać?

Aby wpłynąć na przyswajalność można suplementować glutation liposomalny.

Na korzystny transport glutationu w suplemencie diety wpłynie także substancja, z jakiej zbudowana jest kapsułka. Dobrym rozwiązaniem będzie kapsułka odporna na działanie kwasów żołądkowych, chroniąc substancję przed rozkładem w żołądku.

Badania zwiększenia poziomu glutationu w organizmie przeprowadzano podając pacjentom glutation dożylnie w zastrzykach czy wlewach poprzez podaż kroplówki.

Prekursorem do syntezy glutationu poza aminokwasami pochodzenia naturalnego jest N-acetylo-l-cysteina (NAC), która jest pochodną L-cysteiny zawierającą resztę acetylową.

Budowa ta chroni związek w trakcie transportu z układu pokarmowego do krwi, skąd następuje dalszy transport przez błony komórkowe do komórek.

Wskazuje się także na korzystnie wpływające na syntezę glutationu działanie ostropestu plamistego i występującej w niej sylimarynie.

W niektórych przypadkach, którym towarzyszy obniżony poziom glutationu, sylimaryna może wpływać na jego wzrost nawet o 35%, co idzie w parze z przyśpieszeniem detoksykacji ksenobiotyków.

Kofaktorami GSH są także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy), witamina E oraz witamina C.

Selen (składnik enzymu peroksydazy glutationowej) jest ściśle powiązany z glutationem, a jego niski poziom wpływa na obniżenie wydajności GSH.

W świetle dowodów naukowych:

Przeprowadzone badanie in vitro wykazało wpływ glutationu na zapobieganie negatywnemu działaniu utleniającego nadtlenku wodoru, który prowadzi do wzmożonego zaprogramowanego w organizmie zniszczenia komórek [1].

Badanie prowadzone in vitro potwierdziło tezę, że niski poziom glutationu prowadzi do degeneracji hodowlanych neuronów dopaminergicznychSpadek poziomu GSH prowadził do utleniania wiązań podwójnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. Omega-3) i tym samym wytwarzania nadtlenków [28].

Glutation – przeciwskazania Nie zaleca się stosowania składni. ka u osób szczególnie wrażliwych jak np. u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz u dzieci bez uprzedniej konsultacji specjalistycznej.

Glutation – cena Suplement diety z glutationem może mieć szeroki zakres cenowy.

Proszek zamknięty w zwykłych kapsułkach czy w tabletkach może kosztować mniej, jednak jego suplementacja nie będzie wystarczająco efektywna.

Glutation liposomalny będzie droższy, na co wpływ ma wysoki koszt procesu liposomalizacji i związane z nim technologie, o których możesz przeczytać na naszym blogu.

Zamknięcie surowca w kwasoodpornej kapsułce o opóźnionym uwalnianiu, będzie się wiązało z wyższą dostępnością GSH dla komórek, niestety cena może również być wyższa.

Firma odpowiedzialna w Polsce: FORMEDS Sp. Z o.o. Ul. Marcelińska 90 60-324 Poznań

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl