+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl

F-vit C 1000 - 400g

Producent: ForMeds
Kod produktu: DDC3-160B3
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej znana i popularna witamina rozpuszczalna w wodzie,

o wielokierunkowym działaniu, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jest bardzo nietrwała, wrażliwa na światło, ciepło i wysoką temperaturę, stale zużywana i niemagazynowana w organizmie, stąd konieczność jej codziennego uzupełniania.

Naturalnie witamina C występuje głównie w produktach roślinnych, jej zawartość w nich jest jednak zmienna, zależy od gatunku, odmiany, pory roku, warunków agrometeorologicznych, sposobu przechowywania i przygotowania potraw. Nazwa „kwas askorbinowy” wiąże się historycznie ze szkorbutem (scorbutus) - niedobór witaminy C

wywoływał tę chorobę, w sytuacjach długotrwałego braku dostępu do świeżych owoców i warzyw (1,2).

Cena: 98,00 zł
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy
98.00
ilość - + szt.
Ocena: 0.0/5 0

Opis

F-vit C 1000 - 400g

suplement diety

 

Duże opakowanie wysoko przyswajalnej witaminy C (kwas L-askorbinowy - 1000 mg)

w czystej formie proszku dla wsparcia układu odpornościowego dla prawidłowej produkcji kolagenu dla zwiększenia przyswajalności żelaza dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym dla zmniejszenia uczucia zmęczenia

Sposób spożycia: Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.

Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać.

Należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek.

Spożywać 1 raz dziennie w trakcie posiłku.

Przed użyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 x dziennie 1 płaska miarka

(1 g) zawiera (referencyjna wartość spożycia %):

Witamina C (kwas L-askorbinowy) - 1 000 mg (1 250%)

Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej znana i popularna witamina rozpuszczalna w wodzie, o wielokierunkowym działaniu, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jest bardzo nietrwała, wrażliwa na światło, ciepło i wysoką temperaturę, stale zużywana i niemagazynowana w organizmie, stąd konieczność jej codziennego uzupełniania.

Naturalnie witamina C występuje głównie w produktach roślinnych, jej zawartość w nich jest jednak zmienna,

zależy od gatunku, odmiany, pory roku, warunków agrometeorologicznych, sposobu przechowywania i przygotowania potraw.

Nazwa „kwas askorbinowy” wiąże się historycznie ze szkorbutem (scorbutus) - niedobór witaminy C wywoływał tę chorobę, w sytuacjach długotrwałego braku dostępu do świeżych owoców i warzyw (1,2).

Najbardziej popularną jej formą jest kwas L-askorbinowy, a pozostałe to tzw. askorbiniany

m.in. wapnia, magnezu i sodu.

Osoby mające problem z nadciśnieniem czy będące na diecie niskosodowej powinny pamiętać,

że witamina C w postaci askorbinianu sodu na 1000 mg dostarcza 111 mg sodu (3,4).

Askorbinian magnezu jest jedną z najlepiej przyswajalnych form witaminy C.

To sól mineralna kwasu askorbinowego, która dzięki obecności magnezu, wykazuje znacznie wyższą biodostępność i wchłanialność do układu pokarmowego.

Ze względu na neutralne pH 7 jest ona też zalecana osobom cierpiącym na zaburzenia żołądkowo-jelitowe,

które mogą pojawiać się po podaniu witaminy C w postaci kwasu L-askorbinowego o odczynie kwaśnym (5).

Na szczególną uwagę zasługuje wysoce przyswajalna oraz w niewielkim stopniu wydalana z organizmu liposomalna forma witaminy C.

W tej postaci witamina C jest zamknięta w niewielkich, wodno-lipidowych pęcherzykach zwanych właśnie liposomami.

Ich skuteczność wynika z niewielkich rozmiarów oraz podobieństwa budowy do struktury błony komórkowej jelita.

Cechy te pozwalają na łatwe przenikanie zawartych w liposomach substancji do wnętrza komórek.

Wyniki badań liposomalnej witaminy C przy podawaniu doustnym wykazały, że jest ona 1,77

razy bardziej biodostępna niż forma nieliposomalna (6).

Działanie witaminyC

Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie - bierze udział w wielu ważnych procesach,

stymulując reakcje biochemiczne w organizmie człowieka.

Wpływ na odporność Wit. C często stosuje się profilaktycznie i w trakcie osłabienia odporności.

Witamina ta zwiększa bowiem aktywność białych krwinek oraz interferonu,

dzięki czemu pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego (1,2,7).

Właściwości antyoksydacyjne Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i przyczynia się do ochrony komórek

przed stresem oksydacyjnym.

"Współdziałając" z witaminą E zabezpiecza układ krążenia przed wolnymi rodnikami.

Poza tym przyczynia się do neutralizacji szkodliwych nitrozoamin, powstających w potrawach poddawanych

działaniu wysokiej temperatury (1,2,4).

Wit. C a kolagen (skóra, włosy, układ krwionośny) i metabolizm tłuszczów

Wiele ważnych funkcji witaminy C w organizmie wynika z jej udziału w syntezie kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiadającego za elastyczność skóry, dziąseł, chrząstki stawowej, ścięgien czy naczyń krwionośnych. Kolagen pobudza również mechanizmy gojenia się ran.

Witamina C jest więc istotna m.in. dla dobrej kondycji skóry, zachowania sprawności

ruchowej oraz zabezpieczenia tętnic i żył przed niekorzystnymi zmianami.

Chroni również skórę przed negatywnymi skutkami działań wolnych rodników, które powstają m.in. w wyniku zanieczyszczenia środowiska (1,2).

Wit. C i inne składniki Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza i wykorzystanie kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek.

Odpowiednie stężenie kwasu askorbinowego wpływa korzystnie na prawidłowe wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.

Regulacyjne działanie witaminy C przejawia się również jej udziałem w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, a także w biosyntezie hormonów kory nadnercza (1,7,8).

Dawkowanie witaminy C Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane i zależy od wielu czynników, tj. wiek, płeć i stan fizjologiczny.

Wzrasta przy długotrwałym i ciężkim wysiłku fizycznym, w przypadku wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń funkcjonowania jelit.

Większe jej ilości powinny przyjmować osoby z nadciśnieniem tętniczym, palący papierosy (o 40 mg większe zapotrzebowanie niż u niepalących),

alkoholicy, diabetycy, kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby stosujące pewne leki i będące pod wpływem ciągłego stresu lub przemęczenia.

Z uwagi na indywidualną reakcję organizmu na suplementację witaminy C w dużych dawkach, zaleca się wprowadzać ją ostrożnie. Aktualnie przyjęta bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg (1,7).

Funkcje witaminy C:

- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry;

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;

- wspomaga właściwie funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych;

- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich;

- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;

- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E;

- zwiększa przyswajanie żelaza.

Źródła:

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425. Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B., Kuban-Jankowska A., Przychodzeń P., Górska-Ponikowska M., Witamina C w medycynie i kosmetologii, Wiadomości Chemiczne 2019, 73, 503–522

. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/supplemental-forms, dostęp dnia: 25.02.2022 r. Twardoch M. A. i wsp., Alergia a stres oksydacyjny, Ann. Acad. Med. Siles (online) 2016, 70. Jabłecka A., et al., Preparaty magnezu, Farmacja Współczesna 2011; 4: 29-32. Gopi S., Balakrishnan P., Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability, J Liposome Res. 2021 Dec;31(4):356-364. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. red., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, IŻŻ, 2020. Kaliś K., Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja, Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej, 2015, 69.

 

 Warunki przechowywania:

Chronić przed światłem, przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Po każdym spożyciu zamknąć opakowanie.

Środki ostrożności:

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

Osoby mające predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujące na kamicę nerkową powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem produktu.

Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

 

 

Firma odpowiedzialna w Polsce: FORMEDS Sp. Z o.o. Ul. Marcelińska 90 60-324 Poznań

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl