

NIe masz jeszcze Urzadzenia HEALY? Zmień to !!!
HEALY Urządzenie dla każdej osoby w rodzinie
Suplementy diety a jakość życia
Suplementy diety dla świetnego samopoczucia
Kluczowe suplementy diety do osiągnięcia sukcesu
Suplementy diety a poczucie emocjonalne
Suplementy wspierające zdrowie układu nerwowego
Suplementuj mądrze, żyj zdrowo
Suplementy diety dla dobrego samopoczucia




90,00 zł
Cena regularna:
97,00 zł

41,00 zł

35,00 zł

5 900,00 zł

34,00 zł
F-vit C 1000 - 400g
towar niedostępny
Opis
F-vit C 1000 - 400g
suplement diety
Duże opakowanie wysoko przyswajalnej witaminy C (kwas L-askorbinowy - 1000 mg)
w czystej formie proszku dla wsparcia układu odpornościowego dla prawidłowej produkcji kolagenu dla zwiększenia przyswajalności żelaza dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym dla zmniejszenia uczucia zmęczenia
Sposób spożycia: Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać.
Należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek.
Spożywać 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Przed użyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 x dziennie 1 płaska miarka
(1 g) zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
Witamina C (kwas L-askorbinowy) - 1 000 mg (1 250%)
Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej znana i popularna witamina rozpuszczalna w wodzie, o wielokierunkowym działaniu, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jest bardzo nietrwała, wrażliwa na światło, ciepło i wysoką temperaturę, stale zużywana i niemagazynowana w organizmie, stąd konieczność jej codziennego uzupełniania.
Naturalnie witamina C występuje głównie w produktach roślinnych, jej zawartość w nich jest jednak zmienna,
zależy od gatunku, odmiany, pory roku, warunków agrometeorologicznych, sposobu przechowywania i przygotowania potraw.
Nazwa „kwas askorbinowy” wiąże się historycznie ze szkorbutem (scorbutus) - niedobór witaminy C wywoływał tę chorobę, w sytuacjach długotrwałego braku dostępu do świeżych owoców i warzyw (1,2).
Najbardziej popularną jej formą jest kwas L-askorbinowy, a pozostałe to tzw. askorbiniany
m.in. wapnia, magnezu i sodu.
Osoby mające problem z nadciśnieniem czy będące na diecie niskosodowej powinny pamiętać,
że witamina C w postaci askorbinianu sodu na 1000 mg dostarcza 111 mg sodu (3,4).
Askorbinian magnezu jest jedną z najlepiej przyswajalnych form witaminy C.
To sól mineralna kwasu askorbinowego, która dzięki obecności magnezu, wykazuje znacznie wyższą biodostępność i wchłanialność do układu pokarmowego.
Ze względu na neutralne pH 7 jest ona też zalecana osobom cierpiącym na zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
które mogą pojawiać się po podaniu witaminy C w postaci kwasu L-askorbinowego o odczynie kwaśnym (5).
Na szczególną uwagę zasługuje wysoce przyswajalna oraz w niewielkim stopniu wydalana z organizmu liposomalna forma witaminy C.
W tej postaci witamina C jest zamknięta w niewielkich, wodno-lipidowych pęcherzykach zwanych właśnie liposomami.
Ich skuteczność wynika z niewielkich rozmiarów oraz podobieństwa budowy do struktury błony komórkowej jelita.
Cechy te pozwalają na łatwe przenikanie zawartych w liposomach substancji do wnętrza komórek.
Wyniki badań liposomalnej witaminy C przy podawaniu doustnym wykazały, że jest ona 1,77
razy bardziej biodostępna niż forma nieliposomalna (6).
Działanie witaminyC
Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie - bierze udział w wielu ważnych procesach,
stymulując reakcje biochemiczne w organizmie człowieka.
Wpływ na odporność Wit. C często stosuje się profilaktycznie i w trakcie osłabienia odporności.
Witamina ta zwiększa bowiem aktywność białych krwinek oraz interferonu,
dzięki czemu pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego (1,2,7).
Właściwości antyoksydacyjne Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i przyczynia się do ochrony komórek
przed stresem oksydacyjnym.
"Współdziałając" z witaminą E zabezpiecza układ krążenia przed wolnymi rodnikami.
Poza tym przyczynia się do neutralizacji szkodliwych nitrozoamin, powstających w potrawach poddawanych
działaniu wysokiej temperatury (1,2,4).
Wit. C a kolagen (skóra, włosy, układ krwionośny) i metabolizm tłuszczów
Wiele ważnych funkcji witaminy C w organizmie wynika z jej udziału w syntezie kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiadającego za elastyczność skóry, dziąseł, chrząstki stawowej, ścięgien czy naczyń krwionośnych. Kolagen pobudza również mechanizmy gojenia się ran.
Witamina C jest więc istotna m.in. dla dobrej kondycji skóry, zachowania sprawności
ruchowej oraz zabezpieczenia tętnic i żył przed niekorzystnymi zmianami.
Chroni również skórę przed negatywnymi skutkami działań wolnych rodników, które powstają m.in. w wyniku zanieczyszczenia środowiska (1,2).
Wit. C i inne składniki Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza i wykorzystanie kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
Odpowiednie stężenie kwasu askorbinowego wpływa korzystnie na prawidłowe wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.
Regulacyjne działanie witaminy C przejawia się również jej udziałem w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, a także w biosyntezie hormonów kory nadnercza (1,7,8).
Dawkowanie witaminy C Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane i zależy od wielu czynników, tj. wiek, płeć i stan fizjologiczny.
Wzrasta przy długotrwałym i ciężkim wysiłku fizycznym, w przypadku wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń funkcjonowania jelit.
Większe jej ilości powinny przyjmować osoby z nadciśnieniem tętniczym, palący papierosy (o 40 mg większe zapotrzebowanie niż u niepalących),
alkoholicy, diabetycy, kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby stosujące pewne leki i będące pod wpływem ciągłego stresu lub przemęczenia.
Z uwagi na indywidualną reakcję organizmu na suplementację witaminy C w dużych dawkach, zaleca się wprowadzać ją ostrożnie. Aktualnie przyjęta bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg (1,7).
Funkcje witaminy C:
- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry;
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- wspomaga właściwie funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych;
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich;
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E;
- zwiększa przyswajanie żelaza.
Źródła:
Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425. Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B., Kuban-Jankowska A., Przychodzeń P., Górska-Ponikowska M., Witamina C w medycynie i kosmetologii, Wiadomości Chemiczne 2019, 73, 503–522
. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C/supplemental-forms, dostęp dnia: 25.02.2022 r. Twardoch M. A. i wsp., Alergia a stres oksydacyjny, Ann. Acad. Med. Siles (online) 2016, 70. Jabłecka A., et al., Preparaty magnezu, Farmacja Współczesna 2011; 4: 29-32. Gopi S., Balakrishnan P., Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability, J Liposome Res. 2021 Dec;31(4):356-364. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. red., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, IŻŻ, 2020. Kaliś K., Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja, Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej, 2015, 69.
Warunki przechowywania:
Chronić przed światłem, przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Po każdym spożyciu zamknąć opakowanie.
Środki ostrożności:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Osoby mające predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujące na kamicę nerkową powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem produktu.
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Firma odpowiedzialna w Polsce: FORMEDS Sp. Z o.o. Ul. Marcelińska 90 60-324 Poznań