Jeśli masz w domu "niejadka" warzyw
ten produkt może Ci pomóc w codziennych zabiegach o prawidłowe wyżywienie rodziny!!!
Czym tak właściwie jest witamina U?
Witamina U to potoczna nazwa enzymu, określanego skrótem MMS od angielskiego S-Methylmethionine
(po polsku L-metylo-metionino-sulfonian).
Wzór chemiczny witaminy U - jest precyzyjny- prezentuje się następująco: C6H14NO2S+.
Jeśli weźmiemy pod uwagę wiadomości z chemii to z pewnością już wiesz, że witamina U jest organicznym związkiem siarki, wyposażonym w grupę metylową.
Związek ten występuje w roślinach - to jest jego naturalne źródło.
L-metylo-metionino-sulfonian jest jednym z głównych składników cytoplazmy roślin zaliczanych do zbóż i rodzin bobowatych, dyniowatych oraz, co najważniejsze, kapustnych.
Dlaczego witamina U nie jest "prawdziwą witaminą", taką jak witamina K czy C ?
Głównie dlatego, że w definicji witaminy zawarty jest warunek, że musi być to związek niezbędny do funkcjonowania organizmu.
Tymczasem witamina U nie jest nam tak naprawdę "potrzebna" - nie cierpimy na braki witaminy U,
ale możemy zyskać na uzupełnieniu o nią swoją dietę.
Jak wpływa na organizm człowieka?
Witamina U kojarzona jest głównie z kojącym wpływem jeśli chodzi o różnorodne stany zapalne
- z tego względu jest chętnie stosowana w kremach i mściachdla skóry.
Kosmetyki często bazują głównie na tym składniku.
Opublikowany przez koreańskich naukowców w roku 2010 dokument potwierdza ich pozytywne działanie w kosmetyce.
Modne w ostatnich latach koreańskie kosmetyki, słynące z wysokiej skuteczności w "odmładzaniu" są dowodem na to, że witamina U może nawet trzykrotnie przyspieszać regenerację skóry, co znajduje zastosowanie przy leczeniu trudno gojących się ran.
Inne badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych wskazały, że regularnie
spożywany sok z surowej kapusty (jak również sok z kiszonej kapusty) może zwalczać dolegliwości związane
z żołądkiem i stanami zapalnymi dwunastnicy.
Do innych właściwości witaminy U zalicza się chronienie przed negatywnym skutkiem promieni UV, stymulowanie włosów do wzrostu, neutralizowanie wolnych rodników, odbudowa błony śluzowej żołądka po leczeniu antybiotykami czy lekami przeciwzapalnymi.
W jakich produktach występuje witamina U?
Już wiesz, jak ważna jest witamina U.
Gdzie występuje w naturalnej postaci?
Przede wszystkim, w wielu warzywach dostępnych niemal o każdej porze roku.
Mnóstwo stężonej witaminy U znajduje się w marchwi, pietruszce, kapuście i szparagach.
Warto wiedzieć, że bogatym jej źródłem jest wspomniany sok z kiszonej kapusty, którego dodatkowym działaniem jest dostarczanie układowi pokarmowemu "dobrych" szczepów bakterii oraz potężnej dawki witaminy C i witaminy A.
Skoro witamina U jest dostępna w soku z kapusty, łatwo wywnioskować, że znajduje się również w jej liściach - bardzo jednak istotny jest fakt, że muszą to być liście jedzone na surowo (w formie surówki) lub kiszonej.
Gotowanie (jak np. w bigosie) powoduje utlenianie się tej cennej substancji. Kiedy warto stosować witaminę U?
Po witaminę U warto sięgnąć niemal zawsze - jedzenie dużej ilości surowych warzyw doskonale wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia.
Jednak spożywanie produktów z witaminą U powinny szczególnie rozważyć osoby borykające się z wrzodami żołądka czy też cierpiące z powodu jesienno-wiosennych dolegliwości powodowanych bakterią Helicobacter pylori.
Oprócz tego witamina U znajduje zastosowanie w przypadku bolesnych hemoroidów, wspomaganiu detoksyfikacji organizmu, a nawet ograniczaniu reakcji alergicznych.
Jak odpowiednio dawkować witaminę U?
To, jak dawkować omawiany enzym nie zostało dokładnie przebadane, ale odpowiadając na to pytanie można posiłkować się danymi z ulotki suplementów zawierających witaminę U.
Cena tych produktów waha się dość znacznie i zależna jest od tego, czy dany producent standaryzuje swoje produkty (zapewnia stabilną i stałą dla konkretnej dawki podaż witaminy).
Zgodnie z ulotkami suplementów diety należy przyjmować 1-2 tabletki dziennie,
najlepiej w trakcie posiłku i popijając je niewielką ilością wody.
Z dostępnych danych wynika, że nie grozi nam przedawkowanie L-metylo-metionino-sulfonianu.
Witamina U nie jest magazynowana w ludzkim organizmie i podobnie jak witamina C, jeśli jest w nadmiarze - wydalamy ją razem z moczem.
Mówiąc o witaminie U w diecie należy być świadomym, że jest to enzym niebywale podatny na utlenianie.
Dlatego chcąc sobie dostarczyć witaminy U wraz z dietą, musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków. Podgrzewanie, a zwłaszcza smażenie czy pieczenie niszczy witaminę U, gdyż utlenia się ona w temperaturze 139 stopni.
Spożywanie soku z kapusty czy surówki powinno przebiegać jak najszybciej po jej przyrządzeniu.
Na koniec wspomnijmy również o kontrowersjach związanych z witaminą U - jak już wspomnieliśmy, nie jest ona "dosłownie" witaminą, tak jak na przykład witamina B6.
Niektórzy specjaliści kwestionują również jej zbawienny wpływ na ludzki organizm.
Argumentują oni, że picie surowego soku z kapusty czy spożywanie surowych warzyw samo w sobie jest zdrowe i to inne substancje, znacznie lepiej poznane od omawianego enzymu, są odpowiedzialne za ich dobroczynny wpływ.
Wygląda jednak na to, że witamina U nawet, jeśli nie ma pozytywnego działania,
w najgorszym razie jest co najwyżej neutralna - dlatego jedzmy kapustne warzywa na zdrowie!