EFSA aktualizuje bezpieczne poziomy spożycia witaminy A i β-karotenu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na prośbę Komisji Europejskiej zaktualizował tolerowane górne poziomy spożycia (UL) witaminy A i β-karotenu.
Nowe wytyczne opierają się na przeglądzie literatury dotyczącej skutków zdrowotnych nadmiaru witaminy A,
takich jak teratogenność, hepatotoksyczność i zdrowie kości.
Kluczowe ustalenia dotyczące witaminy A
EFSA podtrzymuje tolerowany górny poziom spożycia (UL) dla witaminy A na poziomie 3000 µg RE/dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dla innych grup wiekowych UL wynosi od 600 µg RE/dzień
(niemowlęta 4-11 miesięcy) do 2600 µg RE/dzień
(młodzież 15-17 lat). Dane pokazują, że populacje europejskie raczej nie przekroczą UL,
jeśli konsumpcja podrobów zostanie ograniczona do raz w miesiącu lub rzadziej.
Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania wątróbki.
β-karoten i ryzyko nowotworów płuc
Dla β-karotenu nie ustalono UL z powodu braku wystarczających danych do określenia relacji dawka-skutek.
EFSA zaleca, aby palacze unikali suplementów zawierających β-karoten.
Zalecenia i przyszłe badania
EFSA sugeruje dalsze badania nad biomarkerami nadmiaru witaminy A, wpływem β-karotenu na zasoby witaminy A w wątrobie oraz interakcjami pomiędzy witaminą A a witaminą D.
Kontynuowane powinny być również wysiłki na rzecz zbierania dokładnych danych o składzie żywności i spożyciu wzbogaconych produktów oraz suplementów diety.
Te nowe wytyczne i zalecenia EFSA mają na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie, że spożycie witaminy A i β-karotenu pozostaje w bezpiecznych granicach.
Źródło:EFSA
26.06.24