+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Witamina A i Beta-Caroten- co mówią eksperci?
Witamina A i Beta-Caroten- co mówią eksperci?

EFSA aktualizuje bezpieczne poziomy spożycia witaminy A i β-karotenu

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na prośbę Komisji Europejskiej zaktualizował tolerowane górne poziomy spożycia (UL) witaminy A i β-karotenu.

Nowe wytyczne opierają się na przeglądzie literatury dotyczącej skutków zdrowotnych nadmiaru witaminy A,

takich jak teratogenność, hepatotoksyczność i zdrowie kości.

Kluczowe ustalenia dotyczące witaminy A

EFSA podtrzymuje tolerowany górny poziom spożycia (UL) dla witaminy A na poziomie 3000 µg RE/dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dla innych grup wiekowych UL wynosi od 600 µg RE/dzień

(niemowlęta 4-11 miesięcy) do 2600 µg RE/dzień

(młodzież 15-17 lat). Dane pokazują, że populacje europejskie raczej nie przekroczą UL,

jeśli konsumpcja podrobów zostanie ograniczona do raz w miesiącu lub rzadziej.

Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania wątróbki.

β-karoten i ryzyko nowotworów płuc

Dla β-karotenu nie ustalono UL z powodu braku wystarczających danych do określenia relacji dawka-skutek.

EFSA zaleca, aby palacze unikali suplementów zawierających β-karoten.

Zalecenia i przyszłe badania

EFSA sugeruje dalsze badania nad biomarkerami nadmiaru witaminy A, wpływem β-karotenu na zasoby witaminy A w wątrobie oraz interakcjami pomiędzy witaminą A a witaminą D.

Kontynuowane powinny być również wysiłki na rzecz zbierania dokładnych danych o składzie żywności i spożyciu wzbogaconych produktów oraz suplementów diety.

Te nowe wytyczne i zalecenia EFSA mają na celu ochronę zdrowia konsumentów i zapewnienie, że spożycie witaminy A i β-karotenu pozostaje w bezpiecznych granicach.

Źródło:EFSA

26.06.24

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl