Potas to elektrolit, który rozpuszczając się w wodzie, przenosi ładunki elektryczne w organizmie człowieka. Jako iż każdy z nas składa się w dużej mierze właśnie z wody, ten minerał znajduje się w wielu częściach ludzkiego ciała: komórkach, tkankach, krwi itd. Stąd też, by zachować zdrowie, trzeba spożywać odpowiednie ilości potasu. Co ciekawe, potas to minerał, który często występuje w produktach do spożycia. Mimo to nierzadko zdarza się, że spożywamy lub przyswajamy go za mało. Każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi ok. 2000–3000 mg potasu. Na co wpływa potas? Ten bardzo aktywny kation odgrywa niebagatelną rolę w organizmie. Jedną z najważniejszych funkcji potasu jest jego oddziaływanie na układ krążenia. Ten mikroelement normalizuje ciśnienie krwi i rytm pracy serca. Jest on ponadto odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowe, prawidłową kurczliwość mięśni, przemianę materii. Potas odpowiada też za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej (dzięki temu nie występują obrzęki), równowagi kwasowo-zasadowej, pobudza wydzielanie insuliny, pomaga spalać węglowodany i białka. Ma także wpływ na pracę nerek. Pomaga dotlenić mózg, oddziałuje na koncentrację. Niedobór potasu Nieodpowiednia ilość tego makroelementu może doprowadzić do skurczów mięśni, nadciśnienia tętniczego, uszkodzenia, arytmii, a nawet zatrzymania czynności serca. Jego brak wpływa również na zakwaszenie organizmu, rozkojarzenie i trudności z koncentracją, a także puchnięcie kończyn. Przy niedoborze potasu może pojawić się ciągłe uczucie zmęczenia i zdenerwowania.