Mianem błonnika określamy włókno pokarmowe, które otrzymuje się tylko i wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Stanowi on bowiem budulec komórkowy owoców, warzyw, orzechów i zbóż. Choć nie jest źródłem energii, czy składników mineralnych, a nasz organizm nie przyswaja go, ani nie trawi, to jednak jego obecność w diecie jest niezwykle ważna dla zachowania dobrego zdrowia. Dlaczego? Powodów jest kilka. Po pierwsze, błonnik to prawdziwy sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyjmowany wraz z pożywieniem, pęcznieje w żołądku, sprawiając w ten sposób, że szybciej czujemy się syci. Poza tym, przyspiesza procesy trawienne, oczyszcza jelita i chroni przez zaparciami. Nic więc dziwnego, że zaleca się go w przypadku stosowania niemal każdej diety, a zwłaszcza odchudzającej. Co więcej, błonnik pozytywnie wpływa na regulację gospodarki lipidowej w naszym organizmie. Przyczyniając się do wiązania kwasów żółciowych. Inną zaletą błonnika jest to, że oczyszcza organizm z toksyn.