W dzisiejszych czasach termin „superfood”, czyli „super żywność”
jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość.Wszyscy producenci żywności moją ochotę nazwać
swoje dzieła " super foods"
Jednak jest jeden taki produkt , o którym wszyscy twierdzą, że jest to „superfood” - to borówka, często ten naturalny produkt nazywany jest właśnie superfood.
Poznaj dlaczego jest tak dobry w stosunku do dużej części innych równie dobrych produktów.
Ostatnie badania dostarczyły nowego wglądu w potencjał zdrowotny borówek, jeśli chodzi o cztery ważne aspekty zdrowia.
Oto spojrzenie na to, co teraz wiemy.
Zdrowie mózgu
Jedną z najczęściej omawianych zalet borówek jest ich wpływ na zdrowie mózgu.
Teraz badania pokazują, że te pyszne owoce mogą obniżyć czynniki ryzyka choroby Alzheimera.
Zmniejszają m.in. gromadzenie się płytek amyloidowych w mózgu, co przyczynia się do choroby.
Niedawne badania na myszach wykazały, że spożywanie świeżych lub suplementu borówek, kwasów omega 3 i fosfatydyloseryny obniżyło ilość tworzenia się płytek w ciągu zaledwie siedmiu miesięcy.
Jednocześnie borówki ( spożywanie borówek) zmniejszyły wskaźniki stresu oksydacyjnego.
Ponadto, nastąpił wzrost liczby neuroprzekaźników, które pomagają wysyłać impulsy między neuronami.
Ich niedobór także jest związany z chorobą Alzheimera.
Zdrowie oczu
Nie jest tajemnicą, że wzrok ma tendencję do pogarszania się w miarę starzenia.
Jedną z głównych przyczyn gorszego widzenia wśród osób starszych jest zwyrodnienie plamki żółtej
związane z wiekiem.
Często jest to spowodowane uszkodzeniami wywołanymi światłem.
Borówki mogą zmniejszać peroksydację lipidów, chroniąc siatkówkę przed codziennym
narażeniem na światło i zmniejszając ryzyko utraty wzroku.
Zdrowe serce
W badaniu opublikowanym w International Journal of Food Sciences and Nutrition, suplementacja borówek
u myszy z wysokim poziomem cholesterolu zmniejszyła ich czynniki ryzyka miażdżycy.
U myszy, które przyjęły ekstrakt, zanotowano 29-procentową redukcję całkowitego cholesterolu.
Cholesterol LDL („zły”) zmalał o 34%, a HDL („dobry”) wzrósł nawet o 40%, pomimo spożywania diety
wysokotłuszczowej.
Ponadto, trójglicerydy – nawet ważniejszy wskaźnik niż cholesterol, jeśli chodzi o zdrowie
serca – oraz homocysteina, która powoduje stan zapalny w ścianach tętnic
(super ważne, aby jej wynik był w normie), zostały zmniejszone o połowę.
Równowaga i mobilność Wraz z wiekiem, mobilność również ulega pogorszeniu.
Jeśli dodatkowo cierpisz na choroby przewlekłe lub masz nadwagę, może to być szczególnie
ciężkie i powodować dalsze komplikacje, takie jak nietrzymanie moczu.
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism
wykazały moc borówek w tym zakresie.
Kiedy starsi uczestnicy o słabej ruchliwości spożywali dwie filiżanki borówek dziennie, w ciągu sześciu tygodni zauważyli znaczną poprawę w ich ruchu i stabilności chodu.
To może zmniejszyć ryzyko upadku.
Ponadto, ich ruchy były szybsze, podczas stąpania popełniali mniej błędów, a ich ogólny układ stopy
i równowaga uległy poprawie.
Pozyskiwanie korzyści z borówek
Bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjanidyny – to jedne z owoców, których
nie powinieneś pomijać, jeśli zależy Ci na zdrowiu.
Oczywiście, kawałek ciasta z borówkami lub stos naleśników z nadzieniem borówkowym nie przyniesie zdrowia.
Borówki są same w sobie smaczne, lecz często stają się składnikami w przetworzonej żywności
i słodkich deserach, które przynoszą więcej szkód niż pożytku.
Jeśli chcesz wykorzystać zalety borówek, jedz świeże, ekologiczne borówki lub poszukać wysokiej jakości sproszkowanych borówek, jeśli nie jesteś fanem świeżych.
Istotne jest, aby wybierać ekologiczne borówki i proszki.
W ten sposób możemy uniknąć chociaż niektórych niebezpieczeństwa pestycydów, które mogą
łatwo zanieczyścić owoce, przez ich bardzo miękką skórkę.
Borówki świetnie smakują same, lub można je dodać do płatków owsianych, owocowych
lub warzywnych koktajli lub wykorzystać do osłodzenia zielonej sałatki.
Chociaż borówki już teraz mają imponującą listę korzyści, naukowcy wciąż odkrywają jeszcze więcej
supermocy tego owocu.
Jeśli nie spożywasz regularnie borówek regularnie, czas je włączyć do posiłków!