O tłuszczach w diecie bardzo często mówi się w sposób niepochlebny. Są one kojarzone przede wszystkim z nadmierną tkanką tłuszczową, zaburzeniami gospodarki lipidowej i ogólnym złym samopoczuciem, podczas gdy w rzeczywistości istnieje podział na dobre i złe tłuszcze, czyli pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i nienasycone kwasy tłuszczowe. W grupie niekorzystnych dla zdrowia człowieka znajdują się te, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych – są to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, takie jak: masło, smalec, słonina, tłuste mięsa, podroby, tłuste wędliny. Ich negatywny wpływ na zdrowie skupia się przede wszystkim na sprzyjaniu wzrostu miażdżycorodnego cholesterolu frakcji LDL, powstawaniu stanów zapalnych, rozwoju nadwagi i otyłości oraz szeregu związanych z tym konsekwencji. Nienasycone kwasy tłuszczowe Korzystne dla zdrowia pokarmy to natomiast te, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe – dokładniej jednonienasycone i wielonienasycone. Ich źródłem są przede wszystkim oleje roślinne, nasiona roślin oleistych, a także ryby morskie. Działają one przeciwnie do nasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo istotnym elementem diety. Ich regularna podaż na poziomie ok. 10% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 8% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.