Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, w jaki sposób witamina K1 i K2 wpływa na nasz organizm.
Tymczasem spełnia ona bardzo ważne funkcje, bez których utrzymanie organizmu w zdrowiu byłoby niemożliwe.
Po pierwsze witamina K1odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Dzięki witaminie K1 wątroba wytwarza protrombinę, która inicjuje krzepnięcie krwi.
W sytuacji niedoboru tej witaminy krew jest więc rozrzedzona.
W takiej sytuacji nawet niewielkie ranki mocno krwawią, zaś u kobiet pojawiają się obfite miesiączki.
Ważną funkcją witaminy K2 jest kluczowa rola w gospodarce wapniowej organizmu – dostarczanie wapnia kościom.
Jej niedobór jest niebezpieczny, gdyż może prowadzić do osteoporozy.
Choroba ta sprawia, że kości stają się kruche i podatne na złamania.
Niedobory witaminy K1 zdarzają się rzadko, jednak niedobory witaminy K2 są częste i na nie są narażone osoby, które przebyły ciężkie choroby jelit i wątroby, a także pacjenci po długotrwałym leczeniu antybiotykami.
Aby uzupełnić braki, warto sięgnąć po zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły, sałata, szpinak czy brukselka.
Co ważne, witamina K1 i K2 nie rozpuszcza się w wodzie, lecz w tłuszczach, dlatego w czasie zwiększonej
suplementacji warto zwracać uwagę na to, z czym spożywamy bogate w witaminę K produkty.