+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Miody- cudowne własności
Miody- cudowne własności

 

Kto nie lubi miodu a chce skorzystać z jego dobroczynnego działania może zastosować gotowy produkt.

Kapsułki nie posiadają smaku i zapachu miodu a działają korzystnie na zdrowie, zawierają w sobie mleczko pszczele,

wyśmienitą substancję produkowaną przez pszczoły utrzymującą w dobrym zdrowiu nasz organizm.

https://life-star.pl/pl/p/Royal-Jelly-Star/135

 

Można też stosować propolis- kit pszczeli, on również pomaga utrzymać nas w dobrej kondycji.

https://life-star.pl/pl/p/Propolis-Star/183

 

 

 

 

Miody zawsze były bardzo popularne wśród osób dbających o zdrowie i swoją dietę.

Miody charakteryzują się różnymi właściwościami, smakami i zapachami, ogólnie z czego zbierają nektar pszczoły taki mamy miód:

lipowy, spadziowy, mniszkowy, leśny, wielokwiatowy, faceliowy itd.

Mówi się często, że pszczół mamy coraz mniej ale na szczęście są ludzie, którzy dbają o odbudowanie pasiek,

zwiększenie ilości pszczół i ich aktywność życiową a w związku z tym możemy cieszyć coraz większym asortymentem tego cudownego naturalnego produktu, który daje takie wspaniałe efekty zdrowotne.

Miód to produkt spożywczy, który od czasów starożytnych pełnił funkcję popularnego środka medycznego oraz pożywienia

o wysokiej wartości odżywczej. Produkty pszczele wykorzystywane były przez człowieka podobno już w okresie kamienia łupanego.

Dowodzą tego malowidła odkryte w 1924 r. na skałach jaskini Arana w Hiszpanii.

Przedstawiały pra-bartników, którzy z wykorzystaniem dymu pozyskiwali miód. W egipskim tekście medycznym

pochodzącym z ok. 2600-2200 p.n.e. (tzw. Papirusie Smitha) miód wysławiany jest tam jako środek gojący czyraki,

rany i owrzodzenia. Hipokrates, prekursor medycyny, także wykorzystywał cudowne właściwości poprawiające zdrowie i dodające siły produktów pszczelich. Podobnie jak starożytni Grecy,

którzy dodatkowo upatrywali w nim sposobu na długowieczność. Polscy bartnicy za czasów panowania rodu Piastów wchodzili w skład społecznej elity. Miód był wtedy bardzo drogi i stanowił rodzaj środka płatniczego.

Od XIX w. produkty pszczele zaczęto intensywniej wykorzystywać w medycynie konwencjonalnej. W trakcie wojny angielsko-burskiej zakażone rany żołnierzy z pozytywnym skutkiem leczono za pomocą miodu.

Jaka jest definicja miodu?

Według dyrektywy Rady Europejskiej z 2001 roku odnoszącej się do produkcji miodu

(zaktualizowanej w pewnych kwestiach w 2014 roku) miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły

Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin.

Jak widać, został wzięty pod uwagę zarówno miód nektarowy, jak i miód spadziowy.

W dalszej części treści dyrektywy możemy przeczytać, że wszystkie wcześniej wymienione substancje są zbierane

przez pszczoły, przerabiane przez łączenie specyficznych substancji pszczół, składane, odwodnione, gromadzone

oraz pozostawione w plastrach miodu do dojrzewania.

Definicja jest na tyle szczegółowa, że praktycznie nie zostawia miejsca na jakiekolwiek niedomówienia.

Jak powstaje miód?

Pszczoły gromadzą w wolu miodowym nektar lub spadź, które podczas przechowywania ulegają częściowemu rozrzedzeniu.

Dodatkowo surowiec miodowy podczas transportu z roślin do ula wzbogacany jest kwasami organicznymi

i enzymami pochodzącymi z organizmów pszczół

. Kolejny etap powstawania i dojrzewania miodu zostaje zapoczątkowany w komórkach plastrów.

Zachodzi tam hydroliza sacharozy do cukrów prostych – pod wpływem enzymów powstają glukoza i fruktoza.

Proces przebiega nawet po przelaniu miodu do słoików

. Zagęszczanie to kluczowy proces fizyko-chemiczny związany z produkcją miodu.

Z dojrzewającego miodu stopniowo odparowuje woda. Kiedy miód jest dojrzały, wydobywa się go za pomocą wirowania z plastrów.

Natomiast filtrowanie i klarowanie miodu wieńczy jego proces produkcyjny.

Brzmi skomplikowanie? W dużym zaś skrócie oznacza to, że prawdziwy miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatów

i/lub spadzi przyniesionych, częściowo przetrawionych przez pszczoły i składowanych w plastrach.

Dlatego też miód produkowany przemysłowo, ziołomiody (o których wkrótce), “miody” z syropów cukrowych,

którymi zakarmia się pszczoły – prawdziwym miodem nie są.

Jak powstaje prawdziwy miód?

I znowu w dużym skrócie – pszczoła wylatuje z ula, znajduje nektar lub spadź,

gromadzi je w swoim układzie pokarmowym (wolu miodowym), tam zostaje on wzbogacony o enzymy

i kwasy organiczne powstające w ciele pszczoły.

Po powrocie pszczoła oddaje nektar/spadź do komórek plastra gdzie inne pszczoły – robotnice

zajmują się odpowiednim jego odparowaniem, przenoszeniem do kolejnych komórek i dalszym wzbogacaniem enzymami,

aminokwasami etc.

Dopiero po kilku dniach taki nektar odpowiednio odparowany i po przejściu odpowiednich dość złożonych procesów

biochemicznych staje się dojrzałym miodem.

Pszczoły robotnice- każdy zna to określenie i okazuje się, że jest ono niezwykle prawdziwe.

Klasyfikacja miodów Według kryterium pochodzenia miody możemy podzielić na:

• Spadziowe – powstające z soku roślinnego zmodyfikowanego przez czerwce i mszyce.

Owady wprowadzają własne wydzieliny w zamian za pobrane fragmenty białkowe.

Spadź może pochodzić z drzew liściastych lub iglastych.

Miody spadziowe charakteryzują się subtelniejszym smakiem, ponieważ zawierają mniejsze ilości kwasów

niż miody nektarowe i soki roślinne.

• Nektarowe – uzyskane z nektaru roślin, czyli wydzieliny gruczołów roślinnych zlokalizowanych w kwiatach

i przy ogonkach liściowych.

Do tej grupy kwalifikujemy miody charakterystyczne dla gatunku rośliny,

z której powstały np. miód wrzosowy, gryczany, lipowy.

Zawartość pyłku nie może być w nich mniejsza niż 45%.

Wyjątkiem jest miód akacjowy – pyłek robinii akacjowej powinien stanowić minimum 30%.

• Nektarowo-spadziowe – stanowiące mieszaninę wyżej wymienionych części składowych.

Powstają, gdy występowanie spadzi na roślinie jest kompatybilne z jej porą kwitnienia.

• Wielokwiatowe miody wielokwiatowe to te najpopularniejsze w naszym kraju, ale i one dzielić można ze względu

na czas pozyskania.

Bo oczywistym jest, że wielokwiat wczesnowiosenny będzie miał przewagę mniszka,

nektaru drzew owocowych i krzewów, wierzby etc.

W późniejszym okresie pojawi się lipa, akacja czy gryka a jeśli pożytki na to pozwalają

i pogoda dopisze to i w późnych miodach wielokwiatowych pojawia się spadź czy nawłoć.

Czyli miody wielokwiatowe różnią się smakiem, zapachem i przede wszystkim składem w zależności od kwiatów,

z których pszczoły zbierają nektar. Wartości odżywcze i właściwości miodów

Skład miodu oraz gatunek rośliny, z której został on wytworzony,

decydują o jego indywidualnych właściwościach prozdrowotnych.

Miód mniszkowy wykazuje korzystne oddziaływanie na układ trawienny podobnie jako samo ziele.

Miód lipowy oczyszcza organizm z toksyn i drobnoustrojów.

Działa przeciwgorączkowo i napotnie, tak samo jak kwiat lipy.

Smak oraz zapach miodu związany jest ściśle ze związkami, które powstają podczas dojrzewania, a nawet transportu.

Zmniejszenie właściwości prozdrowotnych i inaktywacja części enzymów

ma miejsce podczas przechowywania miodu, operacji technologicznych takich jak:

dekrystalizacja, podgrzewanie, karmelizacja.

Średnia zawartość wody w miodach to 18–20%,

natomiast w żadnym typie nie może przekraczać 23%.

Jeśli ilość wody nie spełnia norm, przyczyna tkwi zazwyczaj w procesie dojrzewania, przechowywaniu lub wilgotności.

Źródła:

https://food-forum.pl/artykul/miody-przeglad-opis-i-wlasciwosci

https://pasiekaprowincjonalna.pl/co-to-w-ogole-jest-ten-miod/

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl