Chrom
jest jednym z mikropierwiastków niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu.
W organizmie człowieka formą biologicznie czynną chromu są jony Cr +3.
Występuje on w kilku postaciach chemicznych np. pikolinian chromu lub polinikotynian chromu.
Zalecane dzienne spożycie chromu to 40 µg. Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużym wysiłku fizycznym i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z organizmu z moczem.
Najlepszym źródłem chromu w żywności są produkty zbożowe, drożdże browarnicze, jaja oraz niektóre gatunki sera.
Jakie sa funkcje chromu w naszym organizmie?:
Chrom jest składnikiem czynnika(GTF), który odpowiada za tolerancję glukozy.
W badaniach wykazano, że suplementacja chromem prowadzi do obniżenia we krwi poziomu
*całkowitego cholesterolu,
*triglicerydów,
*nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych,
*frakcji LDL-cholesterolu
oraz podwyższenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu (7,8,9).
Chrom wpływa na metabolizm tłuszczów i glukozy.
Ma wpływ na zwiększenie masy mięśniowej (1), reguluje także gospodarkę węglowodanową organizmu, więc suplementacja tym pierwiastkiem w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga w spalaniu nagromadzonych „zapasów” tłuszczu.
W organizmie człowiek zatrzymuje tylko ok. 3% tego co pobiera z pożywieniem.
Chrom, jak większość minerałów, wchłaniany jest w jelitach.
Gromadzony jest w nerkach, śledzionie i jądrach, zaś w mniejszych ilościach
w sercu, płucach, trzustce i mózgu.
W badaniach stwierdzono że glicyna, niektóre aminokwasy czy kwas asparaginowy (4) i askorbinowy (5)
zwiększają przyswajalność chromu, natomiast niektóre składniki mineralne takie jak
żelazo i cynk, czy cukry proste (6) ograniczają ten proces.
Organizm jest mniej wrażliwy na działanie insuliny przy niedoborach chromu,
przez to trzustka wytwarza jej coraz więcej, aby utrzymać glukozę na właściwym poziomie.
Trzustka w pewnym momencie nie nadąża ze wzmożonym wytwarzaniem insuliny,
co prowadzi do cukrzycy typu II (3).
Niedobór chromu może też prowadzić między innymi do pogorszenia metabolizmu aminokwasów
oraz do choroby wieńcowej.
O deficycie chromu może świadczyć m. in. ból głowy, drażliwość, nastroje depresyjne, niepokój, zmęczenie
oraz apetyt na słodycze.
Chrom: - bierze udział w prawidłowym metabolizmie makroskładników,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy.
https://life-star.pl/pl/p/Chromium-Star/51
Źródła: 1)Yazaki Y, Faridi Z i wsp. A pilot study of chromium picolinate for weight loss, J Altern Complement Med, 2010; 2)National Academy Press, D.C., Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Jodinc, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadiun: Chromium, 2001; 3)Anderson RA, Polansky MM, Bryden NA, Bhathena SJ, Canary JJ, Effects of supplemental chromium on patients with symptoms of reactive hypoglycemia, 1987; 4) Dowling H.J., Offenbacher E.G., Pi-Sunyer F.X. Effects of amino acids on the absorption of trivalent chromium and its retention by regions of the small intestine. Nutr. Res. 1990; 5) Offenbacher E.G. Promotion of chromium absorption by ascorbic acid. Trace Elem. Electr. 1994; 6) Koslovsky A.S., Moser P.B., Reiser S. i wsp. Effects of diets high in simple sugars on urinary chromium losses. Metabolism 1986; 7) Lowry O.H., Rosenborough N.J., Farr A.L., Randall R.J.: Protein measurement with the Folin reagent., J. Biol. Chem., 1951; 8) Lewicki S., Rattman D., Gajewska M., Snochowski M., Dębski B.: Wpływ stężenia chromu (III) oraz genisteiny na proliferacje komórek mięśniowych myszy linii C2C12., Żywienie człowieka i metabolizm, 2007; 9) Sumner J.M., Valdez F., McNamara J.P.: Effects of chromium propionate on response to an intravenous glucose tolerance test in growing Holstein heifers., J Dairy Sci, 2007;