Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych z grupy retinoidów. Witamina A występuje również pod kilkoma innymi nazwami: retinol, beta-karoten, akseroftol lub prowitamina A. Najbardziej jest znana ze swojego wpływu na skórę, jednak jej funkcje w organizmie są liczne i niezwykle ważne. Do najważniejszych należy tworzenie rodopsyny – jest to substancja umożliwiająca widzenie. Jej brak prowadzi do choroby zwanej kurzą ślepotą, czyli niedowidzenia po zmroku. Ponadto witamina A bierze udział w procesach metabolizmu białek oraz hormonów steroidowych, wspomaga odporność, a także przyczynia się do wytwarzania szkliwa nazębnego. Niedobór witaminy A przejawia się suchością skóry oraz włosów; paznokcie stają się łamliwe, a na skórze pojawiają się wypryski. Towarzyszy temu poczucie zmęczenia oraz zmniejszony apetyt. O braku witaminy A może świadczyć osłabiona zdolność widzenia. Jednak tę witaminę można również przedawkować, a konsekwencje jej nadmiaru to: żółtawy odcień skóry, opuchnięcie wątroby i śledziony, krwawienie dziąseł, świąd, bóle głowy, wypadanie włosów czy poczucie zmęczenia. Do podstawowych źródeł witaminy A należy przede wszystkim nabiał, a więc pełnotłuste mleko i masło, a także tłuste ryby.