
Probiotyki tomikroorganizmy zwane popularnie „dobrymi” bakteriami, które żyją w organizmie każdego człowieka, wzmacniając go i chroniąc przed wieloma chorobami. W naszym naturalnym środowisku znajdują się w jelitach. To prawdziwa prozdrowotna armia i strażnicy naszego dobrego zdrowia. W jelicie grubym jest ich ponad 400 gatunków, z których każdy ma swoje określone zadanie, nie mniej ich główną rolą jest hamowanie i eliminowanie bakterii chorobotwórczych. Ze względu na swoją osobliwą rolę warto wyszczególnić następujące rodzaje probiotyków:
Bifidum bifidobacterium, czyli bakterie odpowiadające za wzmocnienie odporności organizmu i zapobieganie infekcjom typu grypa jelitowa
Lactobacillus rhamnosus – bakteria chroniąca i wzmacniająca organizm zwłaszcza podczas antybiotykoterapii i tuż po niej, odpowiadająca za wzmocnienie odporności
Lactobacillus plantarum, czyli bakteria mająca drogocenny wpływ na układ pokarmowy i przeciwdziałanie chorobom pochodzenia bakteryjnego
Lactobacillus acidophilus – jedna z najpożyteczniejszych bakterii, wspomagająca trawienie i stymulująca układ odpornościowy czy wytwarzające naturalne antybiotyki
Lactobacillus casei jest gatunkiem bakterii najczęściej spotykanym w produktach mlecznych. Chroni przed rozwojem bakterii Helicobacter pylorii, nowotworów jelit i żołądka
Bifidobacterium longum to bakterie wpływające na kondycję wątroby, chroniące ją przed zmianami nowotworowymi. Gdzie ich szukać?
Probiotyki możemy dostarczyć razem z dietą poprzez dostarczenie produktów bogatych w mikroorganizmy, a także dzięki odpowiednio dobranej suplementacji.