Drożdże to rodzaj grzybów biorących udział w fermentacji cukru. Dzielimy je zazwyczaj na drożdże do wypieków oraz przeznaczone do produkcji piwa i wina. Te ostatnie zawierają większą ilość składników cennych dla zdrowia i urody. Jedzenie drożdży na pewno nie jest jednak polecane wszystkim, a zwłaszcza osobom borykającym się z dość poważnymi problemami przewodu pokarmowego. Gdy chcemy spożywać świeże drożdże, to odpowiednio wcześniej musimy zalać je gorącą wodą, po to by wyeliminować z nich składniki mające zły wpływ dla stanu flory bakteryjnej. Drożdże – czego nam dostarczają? Stosowanie drożdży ma na celu uzupełnienie składników, takich jak witaminy i minerały, które w przypadku niektórych diet występują dość rzadko, jak na przykład w diecie wegetariańskiej lub takiej, z której wyeliminowano wszelkie formy nabiału. Mowa tutaj głównie o braku witaminy B12, którą znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest to składnik pełniący ważną funkcję dla równowagi naszego układu nerwowego. Pomaga utrzymać koncentrację, wpływa na dobry nastrój i do tego dba o odpowiedni rozwój kości. Sprzyja także wchłanianiu się żelaza do organizmu. Drożdże posiadają praktycznie pełen kompleks witamin z grupy B, w tym również witaminę B7. W ten sposób dzięki spożywaniu drożdży poprawia się stan naszej cery, a włosy stają się dłuższe i bardziej lśniące. Drożdże piwowarskie stanowią źródło chromu, czyli minerału odpowiadającego za stabilizowanie poziomu cukru we krwi. Zawartość cynku czyni z nich swego rodzaju afrodyzjak, a także środek na chroniczne zmęczenie oraz osłabioną odporność. W drożdżach jest obecny także selen, który jest mikroelementem dość rzadko w żywności spotykanym, a posiadającym naprawdę duże znaczenie dla organizmu, zwłaszcza w kontekście profilaktyki nowotworowej. Dla kogo więc drożdże? Przy braku przeciwwskazań, drożdże można stosować jako uzupełnienie codziennej diety. Są one szczególnie polecane osobom chorującym na anemię, mającym problem ze schudnięciem lub narażonym w ostatnim czasie na znaczną ilość stresu. Bardzo dobrze sprawdzają się także przy leczeniu problemów skórnych, takich jak trądzik czy łojotok. Drożdże możemy spożywać po uprzednim rozpuszczeniu ich w gorącej wodzie. Istnieje także łatwiejszy sposób, jakim są zwykłe pastylki. BREWERS YEAST STAR wystarczy przyjmować po spożyciu posiłku, minimum trzy razy dziennie.