Mówi się o tym, że jelita to centrum naszego zdrowia. Jeżeli wchłanianie witamin i składników odżywczych z pożywienia zostaje zaburzone, to cierpi na tym całe nasze ciało, od układu odpornościowego po psychikę. Z tego powodu, jeżeli zależy nam na zdrowiu to musimy zadbać o odpowiedni stan flory bakteryjnej w jelitach. Nie ma na to lepszego sposobu, niż korzystanie z mocy, jaką posiadają probiotyki. Kto powinien w szczególności sięgnąć po probiotyki? W zasadzie probiotyki powinny gościć w diecie każdego z nas, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Istnieje jednak grupa ludzi, dla których zażywanie probiotyków jest wręcz konieczne. Należą do nich osoby po niedawno przebytych kuracjach antybiotykowych, których wynikiem jest znaczne usunięcie flory bakteryjnej. Pamiętajmy, że również w trakcie takiej terapii można zażywać probiotyki, jednak muszą to być preparaty z apteki. Kobiety stosujące kuracje hormonalne lub korzystające z tabletek antykoncepcyjnych są również narażone na zaburzenia związane z zapewnieniem odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnych drobnoustrojów. Zaburzenie tej równowagi może prowadzić do infekcji intymnych, często o charakterze nawracającym. Inne przypadki, w których warto brać probiotyki, to problemy z biegunkami na tle wirusowym, zaparcia, bóle brzucha oraz problemy z trawieniem. Co ciekawe, probiotyki przyczyniają się do wytwarzania witamin z grupy B, których niedobór może przyczyniać się do pogorszenia stanu naszej psychiki. Prewencyjne stosowanie probiotyków może chronić nas przed różnymi, naprawdę poważnymi chorobami, wśród których wyróżnić należy cukrzycę, astmę, otyłość, a nawet alergie. Probiotyki – rodzaje Istnieje grupa pożywienia, która jest uznawana za naturalne probiotyki. Należy do nich z pewnością kapusta i ogórki kiszone, zakwas z buraków, kefir oraz wszystkie inne fermentowane produkty. Jednak jeżeli mamy zamiar stosować określony szczep probiotyków to o wiele lepiej zdecydować się na probiotyk w kapsułce – jak na przykład ACIDOPHILUS STAR, który zawiera szczepy najbardziej optymalne dla flory jelitowej, czyli bakterie Lactobacillus. Probiotykowi musi towarzyszyć prebiotyk W celu zapewnienia odpowiedniego wchłaniania probiotyków należy spożywać je w towarzystwie określonych pokarmów. Określane są one mianem prebiotyków, a należą do nich wszelkiego rodzaju węglowodany. Najbardziej poleca się jeść kasze, makarony i pieczywo pełnoziarniste lub po prostu warzywa. Dobrze, aby towarzyszyły im tłuszcze pochodzące z dobrych źródeł. Nie wolno przyjmować probiotyków na czczo.