+48 724 200 030
|
sklep@life-star.pl
Co ma jeść ciężarna kobieta
Co ma jeść ciężarna kobieta

Ciężarne powinny unikać ultraprzetworzonej żywności ze względu na ftalany

Źródło/Autor: PAP

Ze swiata nauki

dieta fast food ftalany Ciężarne powinny w miarę możliwości unikać ultraprzetworzonej żywności, za to wybierać owoce, warzywa i chude mięso.

Pomocne będzie w tym czytanie etykiet.

Ciężarne powinny unikać ultraprzetworzonej żywności ze względu na ftalany Spożywanie fast foodów i żywności wysoko przetworzonej wiąże się wyższym stężeniem ftalanów u ciężarnych – informuje czasopismo „Environmental International”.

Substancje te przenikają przez łożysko, zwiększając ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu i niepłodności.

Ftalany to grupa substancji chemicznych, o których często się mówi w kontekście tego, że mogą przenikać z plastikowych opakowań czy jednorazowych rękawic do żywności, a wraz z nią do organizmu.

Wcześniejsze badania dowiodły, że wyższe narażenie na ftalany może zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych (w tym cukrzycy i otyłości), zaburzeniami płodności i przedwcskutkować zesnymi zgonami.

Udowodniono także, że ftalany spożywane w czasie ciąży mogą przedostawać się przez łożysko do krwiobiegu płodu.

Na rozwijający się organizm wpływają zaś jeszcze silniej niż na osoby dorosłe, u płodu powodując stres oksydacyjny i kaskadę zapalną mogą przyczyniać się do niskiej masy urodzeniowej, porodu przedwczesnego, nieprawidłowości w rozwoju psychicznym (autyzm, ADHD) i zaburzeń w rozwoju reprodukcyjnym.

Teraz – dzięki badaniu (link do artykułu) uczonych z University of Washington – okazało się, że kobiety w ciąży spożywające żywność ultraprzetworzoną są dużo bardziej narażone na ftalany niż panie odżywiające się w bardziej racjonalny sposób.

Analizą objęto 1031 ciężarnych z Memphis w stanie Tennessee, od których w drugim trymestrze ciąży pobierano próbki moczu w celu oznaczenia w nich stężenia ftalanów.

Określano i klasyfikowano także dietę uczestniczek.

Okazało się, że żywność ultraprzetworzona stanowiła 10–60 proc. ich pokarmów, co daje średnią 38,6 proc.

Następnie wyliczono, że każde kolejne 10 proc. więcej fast foodów w diecie wiązało się z wyższym o 13 proc. stężeniem ftalanu di(2-etyloheksylu) (jednego z najpowszechniejszych i najbardziej szkodliwych związków z tej grupy) w moczu kobiet.

Żywność ultraprzetworzona, którą najczęściej spożywały ciężarne, stanowiły przede wszystkim pokarmy oparte na rafinowanych olejach, cukrze i skrobi, wzbogacone środkami chemicznymi i konserwantami, czyli np. pakowane mieszanki ciast, paczkowane frytki, bułki hamburgerowe i słodzone napoje bezalkoholowe.

Uczeni uważają jednak, że to nie pierwotne składniki żywność odpowiadają za zwiększone stężenie ftalanów w gotowych produktach, ale raczej kontakt z tworzywami sztucznymi, których cząsteczki z czasie obróbki do tej żywności przenikają.

Chodzi głównie o rękawice noszone przez pracowników zakładów spożywczych oraz sprzęty i narzędzia do przechowywania, przygotowywania i serwowania jedzenia.

„Dlatego źródłem ftalanów mogą być zarówno mrożone, jak i świeże składniki” – mówi główna autorka badania dr Brennan Baker.

Podkreśla, że badanie jej zespołu jest pierwszym, w którym nie tylko zidentyfikowano ultraprzetworzoną żywność jako poważne źródło ftalanów w organizmach ciężarnych, ale także przeanalizowano związek między narażeniem na te substancje a problemami społeczno-ekonomicznymi przyszłych matek.

Okazało się bowiem, że częściej na szkodliwe związki narażone są kobiety w trudnej sytuacji finansowej, z niższym wykształceniem oraz żyjące w miejscach o utrudnionym dostępnie do świeżej i zdrowszej żywności.

„Nie obwiniamy ciążarnych – podkreśla dr Baker.

– Za to wzywamy producentów i ustawodawców, aby oferowali zamienniki, które będą mniej szkodliwe”.

Autorzy publikacji twierdzą, że, aby ograniczyć problem zanieczyszczenia ftalanami, potrzebne są nowe przepisy i regulacje dotyczące składu opakowań do żywności, a nawet odzieży ochronnej używanej w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Mają też rady dla ciężarnych. „Powinny w miarę możliwości unikać ultraprzetworzonej żywności, za to wybierać owoce, warzywa i chude mięso. Pomocne będzie w tym czytanie etykiet” – mówią.

„Wybierajcie produkty z mniejszą liczbą składników na etykiecie i upewnijcie się, że znacie i rozumiecie wszystkie składniki – zalecają.

– Dotyczy to nawet tzw. zdrowej żywności, czyli np. batonów śniadaniowych.

Sprawdźcie, czy są słodzone daktylami czy może zawierają całą litanię tłuszczów i cukrów”.

 

Żródło: Goniec Medyczny

do góry
projekt i realizacja: Maxsote - profesjonalne sklepy internetoweoprogramowanie: Shoper
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl