L-prolina jest jednym z dwudziestu dwóch aminokwasów, wykorzystywanym w organizmach żywych, jako podstawowa część składowa białek.
Należy do grupy aminokwasów endogennych, co oznacza, że nie musi być ona dostarczana z pożywienia, ponieważ jest wytwarzana przez nasz organizm z kwasu glutaminowego.
Jednak w przypadkach szczególnych, np. choroby, szybkiego wzrostu lub diety ubogiej w białko - jej synteza może okazać się bardzo niewystarczająca.
Tak jak większość aminokwasów ma ona lekko słodki smak (1,2). W pożywieniu występuje w produktach bogatych w białko, czyli takich jak mleko i jego przetwory, jaja, mięso a także rośliny strączkowe.
L-prolina po przekształceniu w hydroksy -prolinę wchodzi w skład kolagenu i stanowi 1/3 tworzących go białek (4). Jest więc oczywiście niezbędna do prawidłowego działania aparatu ruchu wspomagając funkcjonowanie stawów, ścięgien oraz chrząstek.
Suplementacja L-proliny jest więc niezwykle ważna w okresie kontuzji, rehabilitacji a także przy intensywnych treningach. Jako część składowa np. kolagenu przyczynia się do uelastyczniania ścian tętnic.
Ma ona duże znaczenie przy gojeniu się uszkodzonych tkanek.
Odpowiada również za młody wygląd skóry a także dobrą kondycję włosów i paznokci.
L-prolina ma szerokie zastosowanie w suplementacji sportowej, wspomaga budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, a także przyspiesza regenerację po treningu (3).
Ponadto L-prolina oraz jej metabolit (P5C) są znane z regulowania ekspresji genów.
Występuje w produkcie BICAPS® COLLAGEN MAX
Źródła:
1) J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, 2008; 177; 2) https://www.drugbank.ca/drugs/DB00172; 3) Peng Li, Yu-Long Yin, Defa Li, Sung Woo Kim, Guoyao Wu, Amino acids and immune function, British Journal od Nutrition, 2007; 4) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline#section=Top; 5) Guoyao Wu, FullerW. Bazer, Robert C. Burghardt, Gregory A. Johnson, Sung Woo Kim, Darrell A. Knabe, Peng Li, Xilong Li, Jason R. McKnight, M. Carey Satterfield, Thomas E. Spencer; Proline and hydroxyproline metabolism: implications for animal and human nutrition, Us Library of Medicine, 2010.
Niniejszy materiał nie stanowi żadnych zaleceń dietetycznych lub lekarskich. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się kontakt z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Przyjmowanie suplementów diety nie powinno zastępować zdrowego trybu życia oraz zróżnicowanej diety.
Suplementy diety mają na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów w diecie, nie są produktami leczniczymi. Nie należy stosować produktów w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Jednoczesne ich przyjmowanie z lekami należy poprzedzić konsultacją z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować z zażywania produktu. Produkty nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Informacje na temat substancji zawarte w Kompendium Wiedzy zostały przygotowane na zlecenie firmy ForMeds.
Opracowano przez firmę ForMeds. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest możliwe wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy ForMeds.