
ANEMIA, czyli niebezpieczna niedokrwistość
Anemia, czyli niedokrwistość jest to choroba objawiająca się niższymi od normy wartościami poziomu czerwonego barwnika krwi
(hemoglobiny) lub/i liczby czerwonych ciałek krwi (erytrocytów).
Sytuacja taka może wystąpić na skutek faktycznie niższych wartości w odniesieniu do normy lub na skutek przewodnienia organizmu, czyli zwiększenia objętości osocza w organizmie.
Podział i klasyfikacje niedokrwistości są bardzo złożone.
Ogólnie niedokrwistości dzielimy na trzy grupy:
- Niedokrwistości pokrwotoczne (ostre i przewlekłe - spowodowane utratą krwi)
- Niedokrwistości będące wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów:
- niedokrwistości z niedoboru żelaza
- niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego
- niedokrwistości z niedoboru wit. B12
- niedokrwistości z niedoboru miedzi.
- Niedokrwistości związane ze skróconym czasem życia erytrocytów.
Niedobór krwinek czerwonych (erytrocytów) i spadek stężenia hemoglobiny powoduje zmniejszenie zdolności krwi do transportu tlenu w naszym organizmie, czyli zmniejsza się stopień utlenowania tkankowego.
Prawidłowe wartości stężenia hemoglobiny to:
- dla kobiet 12 - 16g/dl
- dla mężczyzn 14-18g/dl
a erytrocytów:
- dla kobiet 4 - 4,5 mln/mm3
- dla mężczyzn 4,5 - 5,4 E mln/mm3
Erytrocyty mają za zadanie transportować tlen do wszystkich tkanek i komórek organizmu, po oddaniu tlenu w komórkach tkanek, pobierają z nich dwutlenek węgla i odwrotnie transportują go do płuc skąd jest usuwany z wydychanym powietrzem.
Erytrocyty transportują również w naszym organizmie składniki mineralne i organiczne, biorą również udział w utrzymaniu prawidłowego pH krwi.
Widzimy więc, że prawidłowe wartości zarówno liczby erytrocytów jak i poziomu hemoglobiny pozwalają organizmowi na prawidłowe fizjologiczne oddychanie tkankowe (niezbędne do jego fizjologicznej pracy) i na utrzymanie prawidłowej homeostazy. Jeśli ten proces jest zaburzony dochodzi do zmniejszonej podaży tlenu do tkanek, a także do częściowego tylko usuwania dwutlenku węgla z organizmu. Jedno i drugie zjawisko na dłuższą metę daje niekorzystne zmiany w organizmie.
Najczęściej występują niedokrwistości będące wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów. Występują najczęściej, bo zależą od sposobu naszego odżywiania i stosowania dodatków żywieniowych w postaci preparatów zawierających mikro i makro elementy szczególnie Fe (żelazo) oraz witaminy.
Erytrocyty prawidłowe żyją ok. 120 dni. Po tym czasie zużyte erytrocyty są niszczone w śledzionie a na ich miejsce powstają nowe.
Organizm musi mieć potrzebne do ich powstania składniki. Krwinki czerwone nie dzielą się. Nie mogą pełnić normalnych funkcji komórkowych, nie mają też mechanizmu, który mógłby naprawiać powstające w nich z czasem uszkodzenia. Organizm musi nieustannie produkować nowe erytrocyty, które stopniowo zastępują te, które uległy rozpadowi. Erytrocyty wytwarzane są w szpiku kostnym, gąbczastej tkance znajdującej się wewnątrz kości w procesie erytropoezy z komórek macierzystych erytrocytów, tzw. erytroblastów.
Do produkcji erytrocytów potrzebne są między innymi aminokwasy, żelazo, glukoza, kwas foliowy, witamina B12, witamina B6. Niedobór choćby jednego z tych składników powoduje bądź niedobór erytrocytów, bądź zaburzenia ich kształtu i wielkości, dając tym samym obraz chorobowy niedokrwistości (anemii).
Tym samym zaburzenia w obrębie krwi, takie jak niedokrwistość (anemia) mogą wpływać na cały organizm.
Niedokrwistość będzie zatem powodować senność, osłabienie, uczucie zmęczenia, omdlenia, zawroty i bóle głowy, a nawet depresje, splątanie, zaniki pamięci, bezsenność (czyli zaburzenia w działaniu układu nerwowego), łatwe męczenie się i spadek tolerancji wysiłku fizycznego (układ mięśniowy), duszność (układ oddechowy), szybsze bicie serca (układ krążenia), inne objawy niedokrwistości to np. sine lub blade wargi i śluzówki, blada skóra, blade paznokcie.
Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (tzw. niedokrwistość syderopeniczna), stanowi prawie 80% wszystkich niedokrwistości i dotyczy głównie kobiet (ponad 10% wszystkich kobiet w Europie). Jest to według powyższych podziałów niedokrwistość niedoborowa, mikrocytarna i niedobarwliwa. W badaniu krwi stwierdza się obniżony poziom żelaza w surowicy.
Objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza:
- Objawy wspólne dla wielu anemii: bladość skóry i błon śluzowych, uczucie osłabienia, duszność po wysiłku, bóle głowy, szmer skurczowy nad sercem.
- Objawy typowe dla anemii z niedoboru żelaza: łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła, zajady w kącikach ust, wysuszenie skóry.
Przyczyną niedokrwistości z niedoboru żelaza jest niedostateczne dostarczanie organizmowi żelaza, wzrost zapotrzebowania na ten pierwiastek (ciąża, okres karmienia piersią, wzrost i rozwój organizmu), jego niewłaściwe wchłanianie w przewodzie pokarmowym lub nadmierna utrata (krwawienia).
Niedostarczanie żelaza ustrojowi związane może być z niewłaściwą dietą - brak żelaza w spożywanych posiłkach, popijanie posiłków herbatą, spożywanie posiłków wyłącznie roślinnych, zbyt mała ilość w pożywieniu wit. C.
W chorobach przewodu pokarmowego ustrój może wchłaniać zbyt mało żelaza mimo zapewnionej odpowiedniej ilości żelaza w pożywieniu. Dla wykazania upośledzonego wchłaniania można przeprowadzić test wchłaniania żelaza (określenie stężenia żelaza w surowicy przed i dwie godziny po doustnym podaniu 100 mg dwuwartościowego żelaza – poziom powinien wzrosnąć dwukrotnie).
Przewlekłe krwawienia doprowadzać mogą do wyczerpania ustrojowych zapasów żelaza. U kobiet jedną z najczęstszych przyczyn są obfite krwawienia miesiączkowe. U kobiet po menopauzie i u mężczyzn po 50 roku życia częstą przyczyną przewlekłego krwawienia mogą być zmiany w obrębie układu pokarmowego (polipy jelita grubego, stany zapalne, nowotwór jelita grubego). Częstym miejscem krwawienia są owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. Przewlekłe krwawienie do przewodu pokarmowego potwierdzić można przeprowadzając badanie na krew utajoną w kale.
Do niedokrwistości doprowadzają bardzo często również takie sytuacje, kiedy w naszym organizmie skrócony zostaje czas życia erytrocytów. Czyli erytrocyt żyje poniżej 120 dni. Są to niedokrwistości hemolityczne. Przyczyną mogą być czynniki wewnątrzkrwinkowe lub zewnątrzkrwinkowe.
Z czynników zewnątrzkrwinkowych najczęściej spotykane to:
- przeciwciała obce lub własne
- leki
- zakażenia i infekcje - np. bakteryjne, wirusowe, grzybicze.
- pasożyty
- czynniki fizyczne i chemiczne
Rozpoznać anemię (niedokrwistość) można tylko wykonując badania krwi.
Niedokrwistość należy jak najszybciej wyleczyć. Jest to choroba o wielu postaciach. Leczenie zależy od jej typu. Zmiany w odżywianiu to najzdrowszy i najbardziej trwały sposób zwalczenia tej choroby w przypadku niedoborów żywieniowych.
Najkorzystniej w leczeniu anemii włączyć do diety suplementy - dodatki żywieniowe - zyskujemy wtedy na czasie i choroba nie zdąży na uczynienie w naszym organizmie trwałej szkody.
Produkty np. Starlife i ForMeds za pomocą których utrzymujemy prawidłowy poziom morfologii w naszym organizmie a jeśli dojdzie do niedoborów, szybko możemy je wyrównać to:
Produkty główne:
Multivitamin Star– zestaw podstawowych witamin i minerałów w tym Fe (żelazo) - zwiększa poziom hemoglobiny.
BCAA, Carnosine Star, HMB- aminokwasy
Chlorella Star - bogate źródło witamin i minerałów (wit z gr. B, wit. C, Mg, K, Ca). Pierwiastki śladowe – chelatowe wiązania (Fe, Mn, Zn, Mo, Cu, Co). Poprawia skład krwi.
Produkty pomocnicze:
Coenzystar Q10 - stabilizuje błony komórkowe.
Emperor Star - wspomaga tworzenie szpiku kostnego.
Skóra Włosy Paznokcie - aminokwasy, witaminy, mikro i makro pierwiastki, kwas foliowy.
Chlorophyll - bierze udział w przemianie tlenu.
Witamin C 1000 - źródło naturalnej wit. C.
Wszystkie artykuły prezentowane na stronie life-star.pl służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.